Predstavljena knjiga Živeti svoje ideale posvećena Sonji Biserko 

"Jedna od onih hrabrih i tvrdoglavih žena u Srbiji koje su istrajale u borbi za ljudska prava, uprkos veoma teškim uslovima za rad i stalnim pretnjama i uvredama kojima su žene poput Sonje Biserko stalno izložene"

03. dec 2018

Knjiga “Živeti svoje ideale – Sonja Biserko, skice za portret” predstavljena je sinoć u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu, u čast rođendana predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava Sonje Biserko.

Na promociji su o Sonji Biserko govorili poslanik u Skupštini Srbije Žarko Korać, direktorica CZKD-a Borka Pavićević, novinar Dinko Gruhonjić i Izabela Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

Žarko Korać je na predstavljanju knjige rekao da je Sonja Biserko jedna od onih “hrabrih i tvrdoglavih” žena u Srbiji koje su istrajale u borbi za ljudska prava, uprkos veoma teškim uslovima za rad i stalnim pretnjama i uvredama kojima su žene poput Sonje Biserko stalno izložene.

U knjizi su tekstove o Sonji Biserko pisali bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, istoričarka Latinka Perović, Borka Pavićević, branitelj ljudskih prava Aron Rodes (Aaron Rhodes), političar Živan Berisavljević, analitičar Daniel Server, Žarko Korać, sociološkinja Ana Di Lelio (Anna Di Lellio), novinari Edina Bećirević i Senad Pećanin, njena prijateljica Mensura Lula Mikijelj, preduzetnik Dušan Mijić.

“U vrijeme kad su mnogi u Hrvatskoj i svijetu poistovjećivali čitavu Srbiju s politikom Slobodana Miloševića, Sonja Biserko govorila je glasom jedne druge Srbije, koja se protivila ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, za koje odgovornost najvećim dijelom snosi Miloševićeva politika. Demokratizacija Srbije i funkcionisanje pravne države, ne može se zamisliti bez doprinosa Sonje Biserko i njene organizacije!”, napisao je Stjepan Mesić u knjizi.

“Sonja Biserko, inteligentna, vrijedna, hitra, prikriveno osjetljiva i emotivna, pravedna… je dar za zemlju u kojoj živi, za regiju koja nam je bila zajednička zemlja, ali, kao da se prerano rodila. Gajim malu nadu, da će se jednog dana, u budućnosti veoma cijeniti sve što je radila, za šta se zalagala, da će knjige koje je priredia ili napisala biti sastavni dio literture generacija koje dolaze…”, napisala je Mensura Lula Mikijelj.

Knjigu su, kao iznenađenje, za Sonju Biserko priredile njene saradnice u Helsinškom odboru za ljudska prava u Srbiji Seška Stanojlović i Izabela Kisić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga