Predstavljen nacrt Zakona o mladima skupštinskom odboru

U prvoj fazi procesa uz uključivanje lokalnih kancelarija za mlade održano je 45 okruglih stolova na kojima je učestvovalo oko 1500 mladih iz omladinskih organizacija i lokalnih institucija. Uzimajući u obzir rezultate ovog procesa i urađene analize domaćeg i evropskog zakonodavsta, izrađen je prvi radni tekst zakona o mladima

23. dec 2010

Dvadeset treća sednica odbora Narodne skupštine Republike Srbije za omladinu i sport imaće na dnevnom redu predstavljanje nacrta Zakona o mladima, koji će narodnim poslanicima predstaviti ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković.
Nacrt zakona je nastao kroz široki konsultativni proces u kome su mladi i njihove organizacije bile uključene od samog početka. Pored mladih, u izradi nacrta zakona bile su uključene i državne institucije, lokalna samouprava, nevladine organizacije i kancelarije za mlade.

U prvoj fazi procesa uz uključivanje lokalnih kancelarija za mlade održano je 45 okruglih stolova na kojima je učestvovalo oko 1500 mladih iz omladinskih organizacija i lokalnih institucija. Uzimajući u obzir rezultate ovog procesa i urađene analize domaćeg i evropskog zakonodavsta, izrađen je prvi radni tekst zakona o mladima.

U drugoj fazi konsultativnog procesa u 25 okruga udruženja građana koja su na osnovu konkursa postala resurs-centri, sproveli su 29 okruglih stolova na kojima su učesnici imali prilike da svojim predlozima pomognu u stvaranju nacrta zakona koji je kasnije postao predmet javne rasprave. Prikupljeno je preko 1000 sugestija mladih, omladinskih organizacija, udruženja, predstavnika kancelarija za mlade, jedinica lokalne samouprave i institucija koje se na lokalnom nivou bave mladima. Na taj način je pripremljen nacrt Zakona koji je predstavljen na javnoj raspravi.

Javna rasprava je sprovedena od 29. novembra do 18. decembra. Održan je još jedan krug konsultacija na okruglim stolovima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i na Zlatiboru, a završni okrugli sto održan je u Beogradu 17. decembra. Predlozi i sugestije učesnika biće razmotreni i uneti u završni tekst nacrta koji će biti poslat drugim ministarstvima na mišljenje u januaru. Cilj je da se ovaj zakon donese do kraja Međunarodne godine mladih koju su proglasile Ujedinjene Nacije, odnosno do avgusta 2011. godine.

Predsednik odbora je narodni poslanik Milan Vučković, njegov zamenik Filip Stojanović, a ostali članovi odbora su: Miljan Ranđelović, Ivan Andrić, Žika Gojković, Vuk Dinčić, Branimir Đokić, Aleksandra Jerkov, Jadranka Jovišić, Slađan Mijaljević, Đorđe Milićević, Tijana Nikolić, Aleksandar Pejčić, Ljubiša Petković i Tamaš Tot.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga