Predstavljen Nacrt strategije razvoja školskog sporta u Vojvodini

Sekretarijat želi da na proleće ove godine oživi nekada popularni SOŠO, odnosno Sportsku olimpijadu školske omladine Vojvodine

24. sep 2013

Vojvođanska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu predstavila je danas Nacrt strategije razvoja školskog sporta na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine i ocenila da će se na taj način poboljšati javno zdravlje građana pokrajine.

„Problemi u školskom sportu nisu od juče, oni su nastali odavno i samo su se akumulirali, a posledice su veoma vidljive i teške i ne može ih savladati jedan pojedinac, jedan profesor, već se moraju sistemski rešiti, kroz nastavu fuizičkog vaspitanja i vannaastavne aktivnosti, kroz školske sportske sekcije“, kazala je Čobanu na konferenciji za novinare.

Ocenila je da je gorući problem komercijalizacija školske sportske infratsrukture, pre svega sala za fizičko, zbog čega su đaci gotovo bezuslovno usmereni na klubove, a potpuno je zapostavljeno pitanje javnog zdravlja.

„Nažalost, kao posledica nebrige o školskom sportu imamo decu sa deformitetima i fizičke i psihičke prirode. Mi nemamo više razvijen timski duh, mi više ne znamo šta je fer plej, koji sutra treba da preselimo u društvo, u porodicu pa i u politiku. A sve su to stvari koje se u toj maloj školskoj sportskoj zajednici uče“, poručila je Marinika Čobanu.

Dodala je da njen sekretarijat želi da na proleće ove godine oživi nekada popularni SOŠO, odnosno Sportsku olimpijadu školske omladine Vojvodine, koja će naredne godine navršiti 35 godina od nepostojanja.

„Želimo da prekinemo tu lošu tradiciju i da ponovo imamo vojvođanske školske olimpijske prvake“, objasnila je Čobanu.

Nacrt se bavi strategijom u periodu od 2013. do 2018. godine i odnosi se na osnovne škole u pokrajini.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga