Predstavljen Model zakona o rodnom identitetu

Zakonu koji će regulisati prava transseksualnih i transrodnih osoba trebaće tri do pet godina da uđe u skupštinsku proceduru, procenjuju predlagači

18. dec 2013

Model zakona o rodnom identitetu, koji će regulisati prava transseksualnih i transrodnih osoba, predstavljen je danas u Novom Sadu, a predlagač ovog dokumenta, nevladina organizacija Gayten LGBT, prognozira da će biti potrebno tri do pet godina da on dođe do skupštinske procedure.

Aktivista Gaytena Milan Đurić kazao je na konferenciji za novinare da je potreba za zakonom nastala iz činjenice da se transseksualne osobe u pravnom sistemu Srbije nalaze u “vakuumu” i da, kada su u pitanju lični i porodični status osobe koja promeni pol, zakoni ne nude jednostavna rešenja.

On je naglasio da najviše problema postoji u sferi javne administracije, promene dokumenata, kod određivanja bračnog stanja, roditeljskih i radnih prava, a da bi budući zakon trebao da reši i nasilje i diskriminaciju koju ove osobe trpe od najranijeg detinjstva.

Pravnica Gaytena-a Slavoljupka Pavlović kazala je da se radna grupa prilikom pisanja Modela trudila da prepozna realne probleme trans osoba kroz razgovor sa članovina trans-grupe.

“Sve te probleme pretočili smo u zakonske norme, poštujući međunarodne i domaće pravne standarde. Centralni deo zakona zauzima promena ličnih dokumenata”, kazala je Pavlovićeva.

Ona je rekla da zakon mora biti donešen kako bi se omogućilo da ljudi brzo i efikasno promene dokumenta, jer je to preduslov za ostvarivanje ostalih prava.

Dodala je da deo zakona govori i o slobodnom odlučivanju o medicinskim zhvatima prilikom promene pola i pravu na obaveštenost o mogućnostima.

Model zakona dostupan je na internet sajtu www.transserbia.org.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga