Predstavljen Model zakona o rodnoj ravnopravnosti

Vojvodina više od decenije ima mehanizme za postizanje i zaštitu rodne ravnopravnosti

04. feb 2015

U velikoj sali Skupštine AP Vojvodine danas je održan skup na kojem je predstavljen Model zakona o rodnoj ravnopravnosti Zaštitnika građana. Događaj su zajednički organizovali Ženska parlamentarna mreža Skupštine AP Vojvodine i Zaštitnik građana.

Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević podsetila je u uvodnom izlaganju da je AP Vojvodina, koja više od decenije ima mehanizme za postizanje i zaštitu rodne ravnopravnosti, pionir po tom pitanju i primer dobre prakse.

„Pokrajinska administracija i Skupština AP Vojvodine u proteklih deceniju i više ne samo što su gradile svoje mehanizme, nego su vrlo aktivno učestvovale u donošenju legislative u oblasti rodne ravnoprvnosti i, uopšte, zaštite ljudskih i manjinskih prava“, rekla je Sedlarević.

Ona je dodala i da je nacrt za prethodni Zakon o  ravnopravnosti polova sačinila radna grupa Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavnaje i ravnopravnost, da je on zatim usvojen u Skupštini AP Vojvodine nakon čega je upućen Narodnoj skupštini Republike Srbije, da bi u decembru 2009. godine bio i usvojen.

Sedlarević je ukazala i da je zbog takvog angažmana pokrajinske administracije u prošlosti bilo prirodno da Model zakona o rodnoj ravnopravnosti bude predstavljen i u Vojvodini. Ona je poručila da očekuje da će pokrajinska administracija u daljem periodu aktivno učestvovati u izradi finalne verzije.

Zaštitnik građana Saša Janković, rekao je da je njegov tim napravio model zakona bez ikakvih pretenzija da bude najbolje ili konačno rešenje, te da će sve sugestije, kritike, predlozi i amandmani biti detaljno sagledani.

„Pokazalo se da mehanizam, koji je zakonom propisan i predviđen da bude jedan od ključnih za ostvarivanje prava i poboljšanje položaja žena, u stvari nije opskrbljen takvim zakonskim okvirima i ovlašćenjima koji bi mu dali dovoljno snage da donosi dovoljno konkretna rešenja“, rekao je ombudsman.

Janković je kazao i da neće iskoristiti svoje pravo direktnog predlaganja zakona parlamentu jer je, kako je ocenio, ovde u pitanju društvena inicijativa, multidisciplinarna i multisektorska, uz učešće različitih nivoa vlasti.

„Ja ću ovu inicijativu proslediti resornom savetu Vlade, kako bi Vlada dobila priliku da sa svoje strane dogradi, dopuni i osavremeni ono na čemu smo mi radili i kako bi, nadam se, u Narodnoj skupštini Srbija dobila jedan praktičniji, savremeniji, primenjiviji, efikasniji i delotvorniji pravni okvir za ostvarivanje prava svojih građana“, istakao je Janković.

Na današnjem skupu učestvovali su i prof. dr Marijana Pajvančić, dekanka Fakulteta za evropske pravno- političke studije iz Novog Sada, koja je i predstavila Model zakona o rodnoj ravnopravnosti, zatim zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji  Majkl Ujehara, kao i predstavnica Saveta za rodnu ravnopravnost Zaštitnika građana Đurđica Ergić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga