Predstavljen katastar napuštenih rudarskih kopova

Detaljno je prikazano stanje napuštenih kopova, o kojima će dalje odlučivati Pokrajina

25. juna 2015

Katastar napuštenih rudarskih kopova na teritoriji Vojvodine predstavljen je danas u Pokrajinskoj vladi, a kako se navodi, ovo je prvi takav projekat u Srbiji, koji je evidentirao stanje 217 napuštenih kopova.Projekat je realizovao Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, koji je i finansirao projekat.

Detaljno je prikazano stanje napuštenih kopova, o kojima će dalje odlučivati Pokrajina. U bazi podataka su evidentirani napušteni kopovi sa podelom na dve grupe – kopovi bez poznatog titulara, i napušteni kopovi izvan aktivnog eksploatacionog polja čiji je titular poznat, a urađena je i aplikacija WebGIS.

Posao je obavilo 16 univerzitetskih profesora geološke, rudarske, ekonomske, ekološke, informatičke, matematičke i drugih struka.

Podaci su na sajtu http://kanakov.vojvodina.gov.rs/ i na veb stranici Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine.

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Nenad Stanković je istakao da podaci ukazuju na to da je degradirano 200 od ukupno 21 hiljade kvadratnih kilometara površine Vojvodine, i da je taj problem potrebno rešavati sistemski.

Stanković je dodao da je Prostornim planom Srbije i Vojvodine do 2020. godine već predviđeno da se najpre saniraju degradirane površine nacionalnih parkova i drugih zaštićenih područja.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine će raspsati konkurse za rekultivaciju napuštenih kopova, što je činio i do sada.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga