Predstavljanje publikacije Četiri lica Omarske

Nastojanje da se otvore teme kao što su revizija prošlosti, uloga kulturne politike u prikrivanju zločina...

21. sep 2016

U Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu biće održano predstavljanje publikacije „Četiri lica Omarske“, koja je rezultat serije razgovora članova istoimene radne grupe sa širokom mrežom sagovornika i saradnika.

Radnu grupu „Četiri lica Omarske“ osnovala je umetnica Milica Tomić, a danas je čine Mirjana Dragosavljević, Srđan Hercigonja, Vladimir Miladinović i Nenad Porobić. Oni se bave nasilnim transformacijama lokaliteta Omarska: rudnikom u doba socijalizma, koncentracionim logorom za nesrpsko stanovništvo tokom rata u BiH, rudnikom u vlasništvu najveće multinacionalne korporacije za proizvodnju čelika, te Omarskom kao filmskim setom.

Organizator je objasnio da prvi segment publikacije donosi transkript radionice čija je centralna tačka preispitivanje uloge masovnih medija u procesima kreiranja narativa o recentnoj prošlosti.

Drugi deo publikacije sadrži razgovore sa Fikretom Bačićem, Dražanom Crnomatom, Darkom Cvijetićem, Emirom Hodžićem, Refikom Hodžićem, Emsudom Mujagić, Satkom Mujagićem, Sudbinom Musićem, Edinom Ramulićem, Igorom Soviljom, Zoranom Vučkovcem i Goranom Zorićem, aktivistima na polju kulture sećanja u prijedorskoj regiji.

„Ovi razgovori, kao i celi projekat, nastojanje su da se otvore teme kao što su revizija prošlosti, uloga kulturne politike u prikrivanju zločina, tranzicija iz socijalizma u kapitalizam, nemogućnost izgradnje memorijala na mestima stradanja, kao i preispitivanje uloge krupnog kapitala u ovim procesima“, navodi se u najavi događaja.

Kako se objašnjava, na predstavljanju publikacije učestvovaće pojedini aktivisti iz Prijedora, član radne grupe Srđan Hercigonja, kao i novinar iz Splita Viktor Ivančić.

Događaj će se održati u četvrtak, 22. septembra, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, sa početkom u 19 časova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga