Predstave za decu na internetu u vreme korona krize

“Verujemo da ćemo mališanima ulepšati dan i da ćemo ih zadržati kod kuće"

15. mar 2020

Više pozorišta za decu u regionu ponudilo je najmlađima da gledaju predstave na internetu dok traju mere za suzbijanje širenja koronavirusa.

Gradsko pozorište u Podgorici emitovaće dva puta nedeljno na svom YouTube kanalu predstave sa Lutkarske i Dramske scene za decu. Tu praksu započelo je 14. marta predstavom “Pinokio” prema tekstu Jelene Mijović, u režiji Snežane Trišić.

Poštujući naloge Vlade Crne Gore i Instituta za zdravlje, zbog kojih je otkazalo sve predstave, Gradsko pozorište odlučilo je da ne liši najmlađu publiku programa na koje je navikla i koje voli. U terminima predviđenim za igranje predstava pozorišta za decu u KIC-u “Budo Tomović”, koji je zatvoren kao i druge javne ustanove u Crnoj Gori, Gradsko pozorište će na svom YouTube kanalu emitovati neke od najznačajnijih naslova za decu i mlade sa svog postojećeg repertoara.

To je način da najmlađa publika, u danima kada zdrastvene okolnosti nalažu imperativni oprez, “ne bude uskraćena za argumente civilizacijskog i kulturnog odrastanja, što je i osnovni zadatak pozorišta za decu”, saopštilo je Gradsko pozorište.

Zbog otkazivanja svih proba i predstava do 15. aprila, i Centar za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) u Zagrebu privremeno se seli u virtuelni prostor.

Program kreće 15. marta putem Fb stranice CeKaTe-a igrokazom za decu stariju od tri godine “Kokoš kod frizera” po tekstu Nade Zidar Bogadi, koji će biti izveden s lutkicama izrađenim kod kuće.

Kako izraditi lutkice pokazaće onlajn radionica najavljena za 16. mart u 18 sati. Deca treba da pripreme dva papira A4, makaze, selotejp ili lepak i bojice ili flomastere, a programe će voditi pozorišna rediteljka Frana Marija Vulić Vranković, voditeljka pozorišne delatnosti CeKaTe-a.

Raspored narednih programa biće objavljivan na sajtu CeKaTe-a i na Fejsbuku.

I Lutkovno gledališče Ljubljana prikazaće narednih dana, dok traje zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru, neke od svojih najuspešnijih predstava na internetu.

Prve među njima su predstava “Vihor u glavi” za tinejdžere i njihove roditelje, te predstava za decu “Ti loviš”.

Obe predstave bile bi na repertoaru ovih dana da nije zabrane okupljanja, uvedene radi sprečavanja širenja epidemije koronavirusa.

Spisak predstava koje je moguće gledati na sajtu Lutkovnog gledališča i na društvenim mrežama biće narednih dana dopunjavan.

“Verujemo da ćemo mališanima ulepšati dan i da ćemo ih zadržati kod kuće“, saopštilo je to pozorište.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga