Predstava Perikle otvara Šekspir festival u Čortanovcima

Šekspir festival uvršten u mrežu evropskih Šekspirovih pozorišnih festivala sa sedištem u poljskom gradu Gdanjsku

09. juna 2015

Predstava po tekstu Vilijama Šekspira „Perikle“ u režiji Nikite Milivojevića, otvoriće 25. juna drugi Šekspir festival u Vili Stanković u Čortanovcima, a do 30. juna biće izvedene još tri predstave u produkciji teatara iz Irana, Belorusije, Velike Britanije i Makedonije, najavili su danas organizatori.

Reditelj Nikita Milivojević rekao je da je Šekspir festival uvršten u mrežu evropskih Šekspirovih pozorišnih festivala sa sedištem u poljskom gradu Gdanjsku, kao jedina manifestacija iz zemlje koja nije članica Evropske unije.

On je dodao da je za otvaranje festivala odabrao Šekspirovu dramu „Perikle“, koja nikada nije bila postavljena na pozorišnu scenu u Srbiji, a predstava je rađena u produkciji Šabačkog pozorišta i Itaka art centra iz Inđije.

„Hteo sam da otkrijem tekst koji je ovde nepoznat. Sadržaj je bajkovit i ima fantaziju i nadrealnost kakva u većini Šekspirovih dela ne postoji. To je bajkovita komedija s bliskom vezom sa našom stvarnošću“, rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, na festivalu će gostovati pozorišna grupa „Katatonija“ iz Teherana s predstavom „Magbet“, dok će Belorusko slobodno pozorište iz Minska izvesti „Kralja Lira“, jednoj od najboljih pozorišnih postavki tog dela.

Festival će zatvoriti predstava „Otelo“ Narodnog pozorišta iz Bitolja, dok će u pratećem programu biti prikazan ciklus filmova Orsona Velsa po Šekspirovim delima, organizovana radionica nezavisne američke pozorišne trupe, a učenici novosadske gimnazije „Isidora Sekulić“ izvešće predstavu „Kako vam drago“ na engleskom jeziku.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić rekao je da je Nikita Milivojević kao osnivač Šekspir festivala uspeo da pokaže da je Šekspir dostupan svima i da može da se čita na različite načine, ali da je uvek razumljiv, bez obzira na jezik kojim se izvodi.

„Pokazalo se da smo imali za šta ulagati, jer je festival pravi pogodak“, rekao je Grujić i dodao da je prošlogodišnji festival bio izuzetno posećen i da će predstojeći program biti odličan.

Predstave na programu Šekspir festivala biće izvedene na terasi vile Stanković u Čortanovcima, a u slučaju lošeg vremena u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, ili na nekoj drugoj sceni.

Kako su organizatori naveli, prošle godine festival je imao oko 1.000 gledalaca, uglavnom iz Beograda, Novog Sada, Čortanovca i okolnih mesta, ali i iz Subotice, Sremske Mitrovice i drugih gradova.

Šekspir festival osnovao je prošle godine reditelj Nikita Milivojević, nakon uspeha njegove pozorišne postavke „Henrija Šestog“ u Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine i na drugim međunarodnim festivalima i scenama.

Festival je organizovan u Vili Stanković, sagrađenoj 1934. godine prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana u stilu srednjovekovnog zamka u Lombardiji, a kao u Šekspirovo doba predstave se izvode na otvorenoj sceni.

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Vlada Vojvodine i Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Opština Inđija, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i UNIQA osiguranje u Srbiji.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga