Predstava „Banja robija“ u šest zatvora

Zadatak predstave je da omogući osuđenicima u zatvorima da utiču na poboljšanje uslova služenja kazne i to kroz tzv. legislativno pozorište, a u cilju njihove bolje i celovitije resocijalizacije

25. sep 2013

Izazovi sa kojima se suočavaju zatvorenici u zatvorima u Srbiji – usled loših propisa ili povrede propisa o izvršenju krivičnih sankcija, tema je forum predstave ApsArta “Banja robija” koju će prvi videti zatvorenici i zaposleni u Okružnom zatvoru u Novom Sadu.

Predstava je nastala na osnovu stvarnih iskustava koji su osuđenici podelili sa ApsArtom, Beogradskim centrom za ljudska prava i Komitetom pravnika za ljudska prava.

Glumačku ekipu predstave “Banja robija”, koju je režirala Aleksandra Jelić, čine profesionalni glumci i bivši osuđenici koji niz godina sarađuju sa ApsArt centrom za pozorišna istraživanja.

Predstava “Banja robija” biće igrana u šest zatvora, ali i na brojnim javnim mestima i u kulturnim institucijama u gradovima širom Srbije, uz aktivno učešće publike.

Zadatak te predstave je da omogući osuđenicima u zatvorima u Srbiji da utiču na poboljšanje uslova služenja kazne i to kroz tzv. legislativno pozorište, a u cilju njihove bolje i celovitije resocijalizacije.

Cilj je i da se javnost upozna sa problemima osuđenika i da se, kroz zajedničku diskusiju, pronađu nova rešenja za izlaz iz negativnih poslednica zatvorenosti sistema.

Konkretni predlozi za unapređenje zakonskog okvira i postojeće prakse, biće prezentovani donosicioma odluka, pred kojima će biti održana završna predstava krajem decembra u Domu omladine Beograda.

Predstava “Banja robija” deo je projekta “Od kršenja do stvaranja zakona” koji ApsArt realizuje u kazneno-popravnom sistemu Srbije. Zadatak projekta je da omogući osuđenicima u zatvorima u Srbiji da utiču na poboljšanje uslova služenja kazne i to kroz pozorište, u cilju njihove bolje i celovitije resocijalizacije. To je jedan od izuzetno retkih projekata tzv. legislativnog pozorišta u svetu, kojima se obuhvata čitav jedan deo populacije (u ovom slučaju više hiljada osuđenika).

Do sada su organizovane pozorišne radionice sa osuđenicima u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, a rezultat tog rada je predstava “Banja robija”.

Nakon premijere u Novom Sadu, za sada su zakazana izvođenja i u KPZ Sremska Mitrovica (2. oktobar), VPZ Valjevo (10. oktobar), KPZ Zabela (24. oktobar) i KPZ za žene Požarevac (29. oktobar).

Projekat se realizuje uz saglasnost Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde i državne uprave, te uz punu podršku zaštitinika građana i finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga