Predsjedništvo BiH se obavezalo na reforme

Prioritet su reforme institucija, potom ekonomske te prava manjina, a prijedlog teksta izjave proslijeđen je političkim liderima

31. dec 2014

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić, pisanim putem obavezali su se na provođenje reformi kako bi zemlja nastavila eurointegracije.

Upravo na taj čin pozvala ih je Evropska unija sredinom ovog mjeseca. Iz Brisela su tada saopćili da neće biti odstupanja ni od jednog uvjeta, ali će oni biti drugačije poredani.

Jedna od glavnih prepreka bila su prava manjina nakon presude u Evropskom sudu za ljudska prava u slučaju Sejdić – Finci.

Međutim, Evropa sada prije svega traži provedbu reformi koje bi trebale pokrenuti ekonomiju i omogućiti funkcioniranje države.

Ivanić je za Al Jazeeru rekao da je Predsjedništvo BiH utvrdilo prijedlog teksta izjave, što znači da se ne radi o završnoj izjavi.

Taj prijedlog će biti dostavljen političkim liderima u BiH, jer Evropska unija insistira da vođe stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH potpišu tu izjavu, dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

„Ovo je načelna izjava, kojom se želi saznati spremnost stranka za nastavak evropskih integracija, za reforme koje su nužne da bi se BiH približila EU. Naš stav je jasan, sada treba čuti mišljenje ostalih. Treba se vidjeti da li svi žele isto“, rekao je Mladen Ivanić.

Usaglašeni tekst

On je dodao da je bitno što su se sva trojica članova Predsjedništva BiH usaglasila u vezi teksta, te da je to nastavak pozitivnog ambijenta koji je prisutan nakon proteklih izbora.

„Ja se nadam će i politički lideri svih partija, i pozicija i opozicija, iskazati svoju spremnost. Za nas je bitno da većina u Parlamentu BiH to potpiše, a mislim da ćemo većinu u Parlamentu BiH za potpis ovog sporazuma imati“.

Ivanić je rekao da očekuje da će u narednih desetak dana dobiti prve reakcije na prijedlog izjave, nakon čega će se usvojiti konačan tekst, koji će članovi Predsjedništva potpisati.

Ivanić je dodao da vjeruje da će vlast u BiH biti formirana do sredine februara, a da će do kraja istog mjeseca biti formirano i Vijeće ministara.

U prijedlogu teksta se navodi da će institucije vlasti u Bosni i Hercegovini provest sve reforme potrebne kako bi se uspostavila institucionalna funkcionalnost i efikasnost na svim nivoima vlasti, te omogućilo da se Bosna i Hercegovina pripremi za buduće članstvo u Europskoj uniji kao suverena država koja ispunjava uvjete i obaveze za članstvo u EU-u.

Institucije vlasti u Bosni i Hercegovini će u svoje programe rada uključiti reforme potrebne za napredak BiH u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i u svom djelovanju davati prioritet blagovremenom provođenju tih reformi, navedeno je u tekstu izjave.

Kanton Sarajevo dobija vlast

Kanton Sarajevo uskoro dobija zakonodavnu i izvršnu vlast.

Predstavnici Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte saopćili su kako imaju većinu u Kantonalnoj skupštini.

Stranke su usuglasile programska načela i potpisale Ugovor o saradnji.

Sljedeće sedmice trebali bi biti izabrani i zastupnici u Dom naroda Federacije BiH, što je još jedan od koraka na putu formiranja federalne vlasti, pa onda i državne.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga