Predsjednik Njemačke smije nazivati ekstremne desničare „budalama“

NPD je početkom godine podnijela Saveznom ustavnom sudu tužbu protiv Gauka

11. juna 2014

Savezni Ustavni sud u Karlsrueu u Njemačkoj presudio je danas da se njemački predsjednik pri izjavama o vrednovanju političkih partija ne mora neminovno neutralno ponašati i da aktuelni šef države Joahim Gauk u slučaju izjava o pripadnicima ekstremno desne Nacionaldemokratske partije (NPD), koje je nazvao budalama, nije prekršio svoje kompetencije.

NPD je, naime, početkom godine podnijela Saveznom ustavnom sudu tužbu protiv Gauka, optužujući ga za uvredu i prekoračenje granica neutralnosti, što se prvi put u njemačkoj poslijeratnoj istoriji dogodilo da je jedan predsjednik optužen pred Saveznim ustavnim sudom zbog izbora reči.

Ta partija se našla pogođena rečenicom koju je Gauk izgovorio u avgustu lane, s osvrtom na proteste i netoleranciju protiv stranaca i azilanata u Berlinu, kada je rekao da su Njemačkoj „potrebni građani koji će izaći na ulicu i ‘budalama’ pokazati gdje su im granice“.

Ova partija je to shvatila kao uvredu i prekoračenje predsjedničke neutralnosti, kao i povredu principa istih šansi za sve.

Predsjednikov zastupnik pred sudom u Karlsrueu Joahim Viland kazao je da savezni predsjednik mora i smije da kaže ono što mu je važno, čak i ako time stoji nasuprot jednoj političkoj partiji, naglasivši da se predsjednik zaštitnički ponaša prema ustavnim vrijednostima.

„Tamo gdje su te vrijednosti napadnute, ne može biti neutralan“, rekao je on.

NPD je partija, koja okuplja desničare i neonaciste i o čijoj se zabrani već deceniju lome koplja.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga