Predsednik u konfuziji

Vojvoda ne zna šta govori ili agencije greše?

15. nov 2012

Prvo je odbio da pomiluje jednog od petorice mladića iz Temerina koji su osuđeni na ukupno 61 godinu zatvora zbog napada na Novosađanina Zorana Petrovića, a tri dana kasnije je rekao da će razmisliti o tome. Da li predsednik i vojvoda Nikolić zna o čemu govori ili su agencije u nečemu pogrešile.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da je njegovom zvaničnom posetom Mađarskoj postignuto „nešto blizu istorijskom sporazumu“ i da je otklonjeno sve što je nekada razdvajalo dva naroda i što su katkad i drugi koristili da onemoguće bolji život i Srba i Mađara.
“Danas je došlo do dogovora između Srbije i Mađarske koji je odavno trebalo da bude realizovan pošto su obe države odlučile da žive u budućnosti, a ne u prošlosti. Kada dođe do rata, onda su pojedinci iz svakog naroda spremni da počine ili narede zločin, ali to ne može da se veže za čitave narode i države i da odredi njihovu budućnost za sva vremena”, rekao je Nikolić za Mađarsku televiziju.
Nikolić je istakao da će konkretnu korist od pomirenja imati i srpska manjina u Mađarskoj i mađarska manjina u Srbiji, jer će od prijateljstva dve države zavisiti i stepen ekonomskog razvoja i ostvarivanja manjinskih prava tih zajednica…
Mađarski novinari su se interesovali i za slučaj petorice osuđenih za brutalno prebijanje i zlostavljanje Novosađanina Zorana Petrovića. Nikolić je rekao da će u roku od nekoliko dana doneti odluku po pitanju zahteva za pomilovanje petorice mladića mađarske nacionalnosti koji su 2005. godine osuđeni na ukupno 61 godinu zatvora.
“Još se nisam izjasnio o zatevima za pomilovanje, to je učinio prethodni predsednik. Imam negativno mišljenje suda, ali mislim da bar u dva slučaja postoji mogućnost da se pokaže dobra volja, da se omogući da izađu ranije”, rekao je Nikolić.
(Tanjug, 13. 11. 2012. 20:39h)

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odbio je da pomiluje Ištvana Mariaša, jednog od petorice mladića iz Temerina koji su 2005. godine osudjeni na ukupno 61 godinu zatvora zbog pokušaja ubistva Novosadjanina Zorana Petrovića. Njegov pravni zastupnik Antal Bozoki izjavio je za današnji „Madjar so“ da je molba za pomilovanje podneta 22. marta ove godine, a da je Nikolić 4. oktobra doneo odluku, koja mu je juče uručena… Ištvan Mariaš zatražio je molbu za pomilovanje i pre tri godine, a nju je tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić odbio decembra 2010. Njegovo oslobađanje tražio je i Ištvan Pastor. Okružni sud u Novom Sadu je 11. aprila 2005. godine Ištvana Mariaša proglasio krivim za pokušaj ubistva Petrovića, koji je brutalno pretučen u Temerinu, i on je tada osuđen na 15 godina zatvora.
U slučaju preostale četvorice osuđenih mladića postupak za pomilovanje je u toku.
(S media, Beta, 8.11.2012 09:51h)

Kako vest agencije Beta od pre pet dana nije demantovana, očekuje se demanti agencije Tanjug.

Tamara Kaliterna (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga