Predsednik SVM i predstavnik mađarske vlade otvorili prvu kancelariju fondacije Prosperitati

Program će se ostvarivati tokom tri godine

05. feb 2016

U Subotičkoj zgradi nove gradske kuće otvorena je kancelarija Fondacije Prosperitati koja je zadužena za podelu novca koji je vlada Mađarske odredila za „razvoj privrede“ u Vojvodini, preneo je danas portal Vajdašag ma.

Kancelariju, jednu od osam koliko će ih biti u Vojvodini, otvorili su državni sekretar zadužen za ekonomsku diplomatiju u vladi Mađarske Levente Mađar i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor.

Kancelarije Prosperitati će tokom sledeće dve sedmice biti otvorene i u Kanjiži, Zrenjaninu, Bečeju, Temerinu, Bačkoj Topoli, Senti i Somboru.

Levente Mađar je rekao da cilj mađarske vlade nije da očekuje od vojvođanskih Mađara da opstanu na rodnoj grudi, već da pomogne u stvaranju egzistencijalne osnove života u Vojvodini. Naglasio je da program treba da se ostvaruje uz maksimalno poštenje, efikasnost i obazrivost.

Predsednik SVM je rekao da će se program ostvarivati tokom tri godine. Pastor je naglasio da nema unapred dodeljenih para i preferisanih konkursnih prijava i da svi koji konkurišu imaju jednake šanse. U prvom krugu će se razdeliti 2 odsto ukupne sume donacija, za šta se može konkurisati od 1. marta.

Fondacija Prosperitati je objavila konkurse u sklopu programa od 50 milijardi forinti, odnosno oko 160 miliona evra, koje daje mađarska vlada. 20 milijardi forinti je odvojeno za nepovratnu pomoć, ostalo za kredite. Strategiju na osnovu koje je izrađen program je formulisao SVM.

Zastupnik Fondacije Prosperitati je Balint Juhas (SVM), aktuelni zamenik pokrajinskog sekretara u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga