Vojska i poljoprivrednici se spore oko zemljišta u Karađorđevu

Kriminalne radnje u Karađorđevu? Vojska: To su uzurpatori a ne poljoprivrednici; SNS: Napad na Vučića

10. mar 2013

Direktor Zemljoradničke zadruge „Lovrenac“ iz Mladenova kod Bačke Palanke Simo Bošnjak optužio je danas delove Vojske Srbije da su poslali pojačane snage i da uznemiravaju građane, kako bi onemogućili poljoprivrednike da obrađuju zemljište koje je nekada pripadalo bivšoj Vojnoj ustanovi Karađorđevo.

„Kroz naseljena mesta vojna i civilna policija voze automobile sa uključenim rotacijama i sirenama, i pokušavaju da zaplaše stanovništvo, što je nečuveno“, rekao je Bošnjak agenciji Beta.

Dodao je da će poljoprivrednici organizovati proteste, ukoliko im ne bude omogućeno da nastave obrađivati zemljište koje je nekada pripadalo Vojnoj ustanovi Karađorđevo.

Predsednik Opštine Bačka Palanka Bojan Radman izjavio je sinoć da ima informacije da je pojačano prisustvo pripadnika Vojske Srbije u bivšoj Vojnoj ustanovi Karađorđevo i poručio da vojska ne treba da interveniše protiv „svoga naroda“, odnosno protiv poljoprivrednika.

On je objasnio da je opština Bačka Palanka 1953. i 1954. godine dala poljoprivredno zemljište tadašnjoj Vojnoj ustanovi Karađorđevo i dodao da je, nakon što je prestala da postoji Vojna ustanova Karađorđevo, to zemljište moralo biti vraćeno opštini, a samim tim i ponuđeno na licitaciju poljoprivrednicima iz te opštine.

„Umesto toga, vojska je nastavila raspolagati tim zemljištem suprotno zakonima. Prošle jeseni poljoprivrednici su ipak obradili određeni deo zemljišta, a sada se spremaju za prolećne radove, što će vojska izgleda pokušati da im onemogući“, rekao je Radman.

Simo Bošnjak je optužio vojsku da je, umesto da vrati zemljište, nastavila da ga izdaje i da na njemu zarađuje veliki novac, navodno po ugovorima o poslovno-tehnickcoj saradnji. „To su kriminalne radnje“, ocenio je Bošnjak.

Bivša Vojna ustanova Karađorđevo danas je deo Vojne ustanove Morović. Prošle jeseni poljoprivrednici su samoinicijativno obradili više od 2.000 hektara zemljišta.

Vojska: Karađorđevo je državno vlasništvo

Zemljište Vojnog pogona Karađorđevo je državno vlasništvo dato na korišćenje vojsci, a od oktobra prošle godine traje njegova „uzurpacija“, zbog čega je protiv 34 osobe podneta tužba, kazao je danas Agenciji Beta direktor Direkcije za usluge standarda u Ministarstvu odbrane Slobodan Šegrt.

„Od 6. oktobra prošle godine 34 uzurpatora koristi državno poljoprivredno zemljište koje je dato na korišćenje pogonu Karađorđevo. Uzurpirano je 2.600 hektara obradivog zemljišta, a od toga su 400 hektara posejali pšenicom, a 2.200 hektara uzorali i pripremili za prolećnu setvu“, kazao je Šegrt.

On je naveo da su „protiv uzurpatora“ podignute tužbe za izgubljenu dobit od 107 miliona dinara, tužba za državinu i tužba kako bi se izrekla mera zabrane ulaska u posed.

„Državno poljoprivredno zemljište, na koje se pozivaju uzurpatori da je nekada bilo opštinsko i da treba da pređe u opštinsku strukturu, nikada nije bilo dato opštini Bačka Palanka u nadležnost, već je od 1885. do danas državno zemljište“, naveo je Šegrt.

On je rekao da je Karađorđevo u katastru opštine Bačka Palanka uknjiženo kao vlasništvo Vojne ustanove Morović, u čijem sastavu je i pogon Karađorđevo.

„Vojna policija je u ataru pogona Karađorđevo da štiti vojnu imovinu i zemljište. Niko ne može nekažnjeno da prođe i koristi tuđu imovinu“, kazao je Šegrt.

On je poručio da Vojska štiti imovinu, a „incidenti mogu da se izbegnu tako što će se uzurpatori dozvati pameti da ne ulaze u vojni posed“.

Na pitanje šta će se desiti ako se „uzurpatori“ ipak „ne dozovu pameti“ Šegrt je odgovorio – „ne znam, to niko živi ne može da vam kaže – zavisi od njih“.

SNS: Predsednik opštine B.Palanka poziva na kršenje zakona

Opštinski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Bačkoj Palanci oštro je danas kritikovao predsednika te opštine Bojana Radmana, koji je podržao poljoprivrednike u sporu sa Vojskom Srbije oko poljoprivrednog zemljišta koje je nekada pripadalo bivšoj Vojnoj ustanovi Karađorđevo.

Opštinski odbor SNS optužio je Radmana u saopštenju za javnost da je „javno pozvao na suprotstavljanje zakonu i odlukama Vlade Srbije“, tako što je pozivao građane da „uzurpiraju imovinu koja nije njihova“.

„On je i u svakom drugom smislu izvršio nepromišljen i neodgovoran atak na Ministarstvo odbrane i ministra Aleksandra Vučića“, piše u saopštenju.

Opštinski odbor SNS pozvao je Radmana i njegovu Socijalističku partiju Srbije da se ograde od ovih postupaka.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga