Predsednik makedonije otkazao samit u Ohridu

"Državni interes i dostojanstvo Makedonije su me obavezali da donesem ovu odluku", rekao je Ivanov

30. maj 2013

Predsednik Makedonije Gjorge Ivanov je otkazao Samit Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi, koji je narednog vikenda trebalo da bude održan u Ohridu i Strugi.

Državni interes i dostojanstvo Makedonije su me obavezali da donesem ovu odluku„, rekao je Ivanov.

Makedonija je, kako je naveo, u potpunosti postupila u skladu sa osnivačkim dokumentima i pravilima i postupala je kao odgovorni predsedavajući Procesa.

Na žalost, stare balkanske predrasude i kompleksi su ponovo oživeli uoči Samita. Neću dozvoliti da se preko leđa Makedonije prelamaju stare balkanske predrasude i da se prebijaju interesi balkanskih država, a da cenu plaća Makedonija„, obrazložio je Ivanov odluku o otkazivanju samita.

Razlog otkazivanja samita je to što je zbog neupućenog poziva predsednici Kosova Atifeti Jahjaga najpre u utorak uveče učešće na samitu otkazao predsednik Albanije Bujar Nishani, a u sredu i šef hrvatske države Ivo Josipović.

Još pre nekoliko dana svoje otsustvo su najavili i predsednici Bugarske i Grčke. O nepozivanju Kosova kabinet makedonskog predsednika je ovih dana saopštio da je Samit sa utvrđenom strukturom:

U skladu sa osnivačkim aktima i dosadašnjom praksom, Makedonija ne može bez saglasnosti drugih da poziva, naročito kada nam je stavljeno do znanja da bi zbog takvog koraka neke zemlje otkazale učešće„, navedeno je u saopštenju iz predsedničkog kabineta.

U sredu je Ivanov rekao da se izazovi ne rešavaju bojkotom, nego dijalogom.

Nadam se da ćemo što pre imati jedan drugačiji, evropskiji Balkan. Naravno, potrebno nam je partnerstvo Evropske Unije. I za Uniju je ovo jasan signal koji odslikava realnost u našem regionu„, rekao je predsednik Makedonije.

Ivanov je istakao da neko treba otvoreno priznati da je regionalna saradnja pred ozbiljnim, krupnim izazovom.

(Blagoja Kuzmanovski, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga