Predsednik Južne Afrike troši državni novac na privatnu kuću

Vlada je odbila da obelodani cenu radova, a mediji navode da je to 23 miliona dolara.

12. okt 2012

Južnoafrički predsednik Džejkob Zuma optužen je da je na račun poreskih obveznika svoju privatnu kuću opremio za 23 miliona dolara.

Novim skandalom dodatno je oslabljen kredibilitet južnoafričkog predsednika uoči decembarske konferenciji vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa na kojem Zuma želi reizbor za šefa stranke, čime će obezbediti kanidaturu na predsedničkim izborima 2014.

Njegov imidž je već oslabljen posle ubistva 34 rudara u štrajku koji još traje i preti da parališe južnoafrički rudarski sektor.

Štrajkači smatraju da Zumu, koji je na čelu Juzne Afrike od 2009, ne interesuju njihovi problemi i mnogi su ga kritikovali što nije iskazao političku odlučnosti u rešavanju problema koji su izazvali štrajk.

Zuma je sada suočen s dodatnim kritikama u javnosti zbog velikog renoviranja državanim novcem svog imanja nazvanog „Zumavil“. Vlada je odbila da obelodani cenu radova, a mediji navode da je to 23 miliona dolara.

Zuma je danas rekao da ne zna koliko će radovi koštati poreske obveznike, ali je insistirao da je projekat odobrilo Ministarstvo za radove i da je podstaknuto bezbednosnim razlozima.

Mediji navode da je podignuta visoka zaštitna ograda, da su poboljšani putevi, dodata klinika i uvedena protivpožarna služba na heliodromu predsednikovog imanja.

(Beta-AP)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga