Predsednik Hrvatskog sabora prekinuo posetu Srbiji zbog incidenta

"Šešelj ispred Skupštine zgazio hrvatsku zastavu i psovao hrvatsku delegaciju"

18. apr 2018

Delegacija Hrvatskog sabora, predvođena predsednikom Gordanom Jandrokovićem, prekinulo je danas zvaničnu posetu Srbiji posle incidenta koji je izazvao predsednik Srpske radikalne stranke i poslanik Vojislav Šešelj.

„Uprkos vrlo dobrom početku službene posete i opredeljenosti da napravimo najbolje za unapređenje odnosa dve države, zbog ovoga čina kojim je grubo povređeno dostojanstvo Republike Hrvatske i hrvatskoga Sabora, prekinuli smo posetu“, objavila je pres služba Sabora.

SRS je ranije danas saopštila da je Šešelj ispred Skupštine Srbije „izgazio hrvatsku zastavu“ i psovao delegaciju Sabora Hrvatske koja se nalazi u zvaničnoj poseti Srbiji.

„Kada je na ulazu u Skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio steg na beton, pokušao da iscepa zastavu, a onda su je on i Filip Stojanović gazili nogama.
 Pet članova obezbeđenja nisu bili u stanju da im otmu zastavu i steg“, piše u saopštenju.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je osudila „brutalni pokušaj“ lidera radikala da ugrozi dostojanstvo Skupštine Srbije i delegacije Sabora Hrvatske.

„Iskazano nepoštavanje prema državnim simbolima Hrvatske, čija se delegacija na čelu sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvoj istorijskoj poseti Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva“, navela je Gojković u saopštenju.

Jandroković je danas posle sastanka u Skupštini Srbije trebalo da prisustvuje otvaranju kancelarije Hrvatske privredne komore u Beogradu, a sutra da se sastane s predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, i na kraju da u Subotici da razgovara s predstavnicima hrvatske zajednice.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga