Predsednik HNV-a se konačno ogradio od delovanja Marija Vrselje

“Neosnovane su implikacije koje povezuju HNV sa podržavanjem ustaštva i fašizma"

12. okt 2015

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) Slaven Bačić ogradio se danas od delovanja predsednika omladine tog tela Marija Vrselje, koga su mediji doveli u vezu sa neonacističkim i fašističkim organizacija, i rekao da Vrselja u tim aktivnostima nije predstavljao HNV.

“HNV-u niko, pa ni Mario Vrselja, nije podneo zahtev, molbu ili bilo kakav drugi akt kojim je tražio da predstavlja HNV na bilo kom događaju ili skupu, te ne smatram da postoji obaveza ovog tela, niti mene kao predsednika da javno govorim o stavovima koje su iznosili pojedinci, koji u tom momentu nisu predstavljali HNV”, naveo je Bačić a preneo internetski portal Magločistač (www.maglocistac.rs) iz Subotice.

Vrselju su mediji optužili da je pre desetak godina prisustvovao neonacističkim i fašističkim tribinama u Novom Sadu, kao i da je na sebi imao odeću sa simbolima tih retrogradnih ideogologija.

Mediji su naveli i da je Vrselja ove godine položio venac žrtvama na Blajburgu, nakon čega je na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook) napisao da je to učinio u ime svih Hrvata u Vojvodini.

Prema Bačićevim rečima, lični stavovi pojedinih članova HNV-a ne odražavaju stavove drugih članova tog tela.

“Štaviše, ukoliko pravosudni organi nisu smatrali inkriminišućim postupke Marija Vrselje, smatram da se HNV ne može postavljati iznad pravosudnih vlasti”, poručio je Bačić.

On se po prvi put oglasio ovim povodom, iako su mediji od njega tražili izjavu u više navrata u poslednjih više od mesec dana, otkako traje “afera Vrselja”.

“Neosnovane su stoga implikacije koje povezuju HNV sa podržavanjem ustaštva i fašizma, jer niti jednim službenim aktom ili službenim nastupom, niko iz HNV-a nije podržao ni ustaštvo ni fašizam”, naveo je Slaven Bačić.

On je oštro kritikovao člana HNV-a iz redova opozicije Tomislava Stantića, koga je optužio da je implikacijama o podržavanju ustaštva i fašizma od strane HNV-a iskazao “krajnje uvredljiv odnos” prema ostalim članovima HNV-a.

Odbacio je i Stantićeve kritike da je HNV odbio da raspravlja o slučaju Vrselja i rekao da Stantić nije predložio proširenje dnevnog reda u skladu sa Poslovnikom o radu HNV-a.

Bačić je odbacio i Stantićeve navode da mu je prošle sedmice bilo onemogućeno da održi konferenciju za novinare u prostorijama HNV-a i dodao da je dobio odgovor da će, zbog nepostojanja slične prakse korišćenja prostorija HNV-a, njegov zahtev biti stavljen kao tačka dnevnog reda na telefonsku sednicu HNV-a koja se održavala iste nedelje.

“Održavanje konferencije za medije na ulici je stoga ne samo jeftin medijski senzacionalizam, već i srozavanje nivoa rasprave, ali i digniteta prema organu hrvatske manjinske samouprave u Srbiji”, ocenio je Bačić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga