Predsednik Evropske federacije novinara zabrinut za medije u Srbiji

"Svaki građanin Srbije treba da bude zainteresovan za pitanje slobode medija jer je to pitanje demokratije"

18. jan 2018

Predsednik Evropske federacije novinara Mogens Bjeregord izjavio je danas da je veoma zabrinut zbog stanja u medijima i napada na novinare u Srbiji, ali i da nakon prvih razgovora sa nadležnima ima razloga za optimizam da će se situacija u budućnosti popraviti.

Evropska federacija novinara počela je danas u Beogradu misiju za utvrđivanje činjenica o slobodi medija i novinarskim pravima u Srbiji, u saradnji sa Medijskom organizacijom jugoistočne Evrope (SEEMO) i Međunarodnim institutom za štampu (IPI), kao i članicama EFJ-a u Srbiji – UNS-om, NUNS-om i Sindikatom novinara Srbije (SINOS).

„Veoma smo pozitivno iznenađeni, kada smo videli da su ljudi bili zainteresovani da razgovaraju s nama. Danas smo zatekli veoma zanimljive stavove koji mogu da se pretvore u neke nove promene i pristup, i ovo je optimističan stav, jer je to razlog zašto smo ovde: da dođemo do nekih konkretnih preporuka“, rekao je Bjeregord za Radio-televiziju Vojvodine.

On je kazao da je danas razgovarao sa zvaničnicima Ministarstva kulture i informisanja Srbije i s ministrom Vladanom Vukosavljevićem, i da su u središtu pažnje bili nova medijska strategija, problemi u radu i kako da se izađe u susret svim potrebama novinarskih udruženja i medija.

Po njegovim rečima, taj sastanak je „dobro prošao“, a očekuje i da će sutrašnji razgovor s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem „dati rezultate“.

„Veoma sam zadovoljan jer je predsednik Vučić pokazao interesovanje da se sastane s nama i zadovoljan sam što je rekao da želi da učestvuje i bude deo misije“, rekao je Bjeregord.

On je kazao da je glavni razlog posete to što je EFJ zabrinuta zbog povećanja pretnji novinarima, cenzure i autocenzure.

„Jedan primer je inauguracija predsednika, kada je šest novinara na različite načine… fizički odvedeno s mesta inauguracije i videlo se da nije reagovala policija. Danas smo o tome pričali i o nekoliko takvih slučajeva“, kazao je Bjeregord.

Dodao je da su u Srbiji i ovom delu Evrope plate male, i da to treba rešiti jer je, kako je kazao, novinaru teško da ispuni svoju ulogu i dobro radi, ukoliko ne može da živi od toga što radi.

Svaki građanin Srbije treba da bude zainteresovan za pitanje slobode medija jer je to pitanje demokratije u Srbiji. Sloboda medija je mogućnost da novinari rade bez straha i pretnji da će ih neko napasti“, ukazao je on.

Ocenio je da je u svetu postoji sve manje poštovanja novinara, a da političari sve više pokušavaju da se mešaju u novinarstvo.

„Jedan od najjačih lidera u svetu (Donald Tramp) ispituje novinarstvo i to je opasno jer se to širi na druga mesta“, ukazao je Bjeregord.

Govoreći o javnom servisu, ocenio je da su ti mediji „pod pritiskom u Evropi i u Srbiji“.

„Javni servis je pod pritiskom političara koji žele da umanje finansiranje. Kada smanjujete rashode za javni servis, to utiče i na druge medije. Ja sam uvek za opstanak javnog servisa, uz uređivačku samostalnost, jer to nije državni servis, već javnis servis“, kazao je on.

Delegacija Evropske federacije novinara će se danas i sutra sastati i s novinarima, uključujući i one koji su bili žrtve napada, pretnji i zastrašivanja, s predstavnicima štampanih i onlajn medija, agencija, javnih servisa i privatnih emitera, kao i s predstavnicima Saveta za štampu, ombudsmana i predstavnicima međunarodnih organizacija.

Ta misija za utvrđivanje činjenica o slobodi medija i novinarskim pravima u Srbiji završiće se sutra konferencijom za novinare, na kojoj će govoriti Bjeregord, generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović i zamenik direktora IPI-a Skot Grifen, najavljeno je danas.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga