Predsednik EP: Na Balkanu narušena demokratija i stabilnost

"U nekim od tih zemalja uočavaju se znaci koji zahtevaju poziv na uzbunu, da su stabilnost i demokratski procesi podriveni", upozorio je Tajani

09. mar 2017

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je danas, na početku samita Evropske unije u Briselu izjavio da su u nekim zemljama Zapadnog Balkana narušeni demokratija i stabilnost.

Tajani je u tradicionalnom govoru na početku zasedanja šefova država ili vlada zemalja EU rekao da je „Evropska unija u prošlosti bila svetionik mnogim zemljama, i mora to i dalje biti za sve zemlje Zapadnog Balkana“.

„Ali, u nekim od tih zemalja uočavaju se znaci koji zahtevaju poziv na uzbunu, da su stabilnost i demokratski procesi podriveni“, upozorio je Tajani.

„Tu Evropa mora pokazati svoje vodjstvo, ostati norma i iskazati veliki stepen jedinstva“, istakao je predsednik Evropskog parlamenta.

„Evropski parlament je“, naveo je on, „u potpunosti posvećen političkoj i ekonomskoj saradnji s tim zemljama, a i dalje je naš cilj da one treba da udju u Uniju“.

Tajani je u izlaganju izneo i vidjenje budućnosti EU, podvukavši da je bitno da Unija bude jedinstvena i da je „potrebno promeniti, a ne oslabiti Evropu“, tako da sve evropske institucije tragaju za odgovorima na pitanja evropskih gradjana.

Predsednik EP je ukazao i na nužnost izgradnje evropske odbrane, nalaženja delotvornih rešenja za problem imigracije i snaženje ekonomije, konkurentnosti i zapošljavanje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga