Predsednica Programskog saveta RTV: Nebulozna smena Slobodana Arežine

Trenutno nikome nije poznato gde će se stati sa smenama

18. maja 2016

Predsednica Programskog saveta Radio televizije Vojvodi (RTV) Aleksandra Đurić Bosnić izjavila je za Danas da je, profesionalno, smena programskog direktora RTV-a Slobodana Arežine teško pala mnogim članovima Programskog saveta, ali i da je odluka potpuno drugačije motivisana.

„Na našu veliku žalost Arežina je smenjen. Ovo je za neke od nas bila jedna mučna pozicija, a neki od članova već pripadaju drugom rukovodstvu. Mi koji ne mislimo tako smo ovo doživeli kao problematičnu smenu. Ne samo da se nije dalo šta zameriti Arežini i Mihajloviću, nego je to bio jedan vrlo čestit i divan period u razvoju javnog servisa. Na svim sednicama smo vrlo dokumentovano prolazili kroz rezultate. Jednoglasno smo podržavali koncepciju i vrednovali rad. Apsolutno nismo bili upoznati sa činjenicom da Upravni odbor planira da smeni Arežinu. Ovo što je programski savet sada uradio saopštenjem je bilo najviše što je moglo u ovom momentu, jer nas UO ne pita za kadrovska rešenja“, kazala je Đurić Bosnić.

Ona navodi da je Savet jasno stavio do znanja da je ono što je do sada učinjeno sa programom RTV-a, dobilo pozitivne ocene stručnih ljudi.

„Ono gde su naše ingerencije je ocenjivanje programske koncepcije. Ovim smo pokazali da smo jasno podržali ono što je učinjeno. Saopštenjem smo želeli da obavežemo buduće rukovodstvo da se pridržava misije i vizije javnog servisa. Ne mogu da predvidim šta će se dešavati u narednom periodu. Dužnost Programskog saveta je da prati kako se razvija koncepcija programa i neki kriterijumi su obavezujući i za novo rukovodstvo. Mi ne kritikujemo apriori, ali ćemo pratiti razvoj po tim kriterijuma“, rekla je naša sagovornica.

Ona je istakla da je smena Slobodana Arežine kao i njeno obrazloženje nebulozno.

„Arežina je smenjen sa potpuno nebuloznim argumentom. To je kao kad vi pomerite planinu, a neko vas smeni zato što niste iščupali detelinu u podnožju. Mi smo bezrezervno podržali Arežinin rad, što je dokumentovano“, rekla je Đurić Bosnić i dodala da se do sada nije susrela sa političkim pritiscima, kao i da kada bi se to desilo, da bi mediji bili upoznati sa tim.

Na pitanje o potencijalnom novom talasu smena u RTV-u, odgovara da trenutno nikome nije poznato gde će se stati sa smenama, ali i da je spremna na bilo kakav obrt situacije.

„Ne znam kolika će biti količina njihovog političkog pragmatizma i političke dovitljivosti, od toga zavisi da li će biti novih smena. Ovo je potez koji je pre svega bio glup i štetan. Kada hoćete da promenite tim ljudi to se radi drugačije. Ovo je neka vrsta javnog skandala. Ipak, u novinarstvu, pa i u drugim profesijama, ono što ljude razdvaja su njihove celoživotne biografije u kojima se vidi ko sa kakvim preporukama dolazi na neki posao. Arežina je imao takvu kakvu je imao i tu nema šta da se doda. Lično sam potpuno spremna na svaku vrstu obrta situacije“, zaključila je Đurić Bosnić.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga