Predsednica NVO iz Tutina: Nije teško da se sazna ko nam je pretio, treba volja

"Ako se to ne desi, to znači da u ovoj zemlji niko ne može da bude bezbedan"

12. avg 2019

Kampanja kojom je u Tutinu pokušan da se spreči performans protiv nasilja nad ženama, pokazuje da u ovoj državi niko ne može da bude siguran, kaže Dženeta Agović, predsednica NVO „Impuls“, koja je početkom avgusta organizovala Festival ženskog prijateljstva u Tutinu.

Početkom avgusta u Tutinu je održan Festival ženskog prijateljstva. Aktivistkinje ženskih organizacija iz Srbije i regiona susrele su se po šesti put. Nevladina organizacija „Impuls“, uz panele i radionice posvećene istoriji ženskog organizovanja i otpora, ženskom preduzetništvu i borbi žena za očuvanje zdrave životne sredine, planirala je i performans na gradskom trgu protiv nasilja nad ženama. Skup su uredno prijavile policiji. Međutim, istog dana na društvenim mrežama krenula je kampanja za sprečavanje performansa, koji je nazvan „Gej parada u Tutinu“.

„Taj 3. avgust nije se razlikovao od planova bilo kog drugog dana festivala tokom prethodnih pet godina. Mi smo planirale performans na trgu koji je nosio poruke solidarnosti, ženskih sloboda, poruke protiv nasilja nad ženama. Onda se na društvenim mrežama pojavila moja fotografija od prošle godine, na kojoj stojim sa dve drugarice i držim zastavu mira (zastava duginih boja), na kojoj je pisalo na italijanskom ‘mir’. Ta fotografija praćena je porukama s pogrdnim sadržajem, tipa ‘sramota’, ‘bolest šeta Tutinom’ i slično“, ispričala je Agović u Novom danu.

Kako je rekla, one za to nisu znale odmah, jer su bile uključene u organizaciju festivala, ali su im, kako je rekla, volonterke pokazale.

„Mi smo se obratile policiji i ona je rekla da će da ispita slučaj. Rekli su da slobodno možemo da izađemo i šetamo. Performans je zaista i bio održan, ali uz zaštitu policije. Kada smo se vraćale sa trga, jedan momak je snimao žene kako prolaze i kasnije okačio taj video na društvene mreže, uz takođe pogrdne naslove“, kazala je Agović.

I tu, dodaje, nije bio kraj.

„Kada smo saznale za sve te fotografije koje su kružile internetom, mene je pozvao vlasnik restorana ‘Ras’ da mi kaže da mi ne možemo da budemo gošće, iako smo mesec dana ranije imale zakazanu večeru. Kada sam mu ja rekla da li zna da krši zakon, on mi je rekao da LGBT osobe ne mogu da dolaze, da je to njegovo privatno vlasništvo i da može da radi šta hoće“, rekla je gošća N1.

Na pitanje da li zna ko je vodio hajku protiv organizacije i festivala, Agović je rekla: „Ako imamo u vidu kontekst u kojem se festival organizuje, ako znamo da je Tutin mala sredina, znamo se po imenu i prezimenu, a postovi na mrežama nisu sa lažnih profila, nije teško da se sazna ko su osobe koje su pretile, to jesu partijski aktivisti, neki su u Kancelariji za mlade, kako mi je rečeno“.

„Mi smo sve predali policiji i tužilaštvu, pa neka se one bave time“, rekla je predsednica „Impulsa“ i dodala da se nada da će neko odgovarati.

Ona je pročitala i saopštenje stranke SDA, ogranka Tutin, u kome se, između ostalog, kaže da je „došlo do zloupotrebe manifestacije ‘Festival ženskog prijateljstva’, koji je trebalo da afirmiše pozitivne vrednosti u gradu“, i da je „došlo do neočekivanog ispada ili osmišljene provokacije par osoba“ koje su „iz ličnih, političkih ili finansijskih razloga promarširale sa zastavom LGBT populacije i na taj način festival pokušale da prikažu kao tzv. Paradu ponosa“.

Inače, zastave mira i gej prajda jesu duginih boja, ali nisu iste.

„Na naše saopštenje nije reagovala nijedna stranka, niko se nije ogradio od govora mržnje. Saopštenje SDA podržava to sto što se desilo, niko nije doveo u pitanje kampanju koja se vodila protiv nas, već eto, imamo saopštenje koje kaže – vi ste sami sebi zloupotrebili. Mislim da će nam trebati vremena da sve ovo slegne“, rekla je Agović.

O tome da li su se obraćali nekim institucijama i zatražili zaštitu, Agović kaže: „Obratili smo se mnogima, recimo, Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, koja nam je jedina odgovorila, dalje MUP-u i zaštitniku građana, poslali smo dopis i Vladi, na mnoga još mesta…od svih njih samo Poverenica nam je odgovorila. Doduše, kratak je period da bismo dobili neki odgovor“.

Agović je rekla da očekuje od nadležnih da reaguju i privedu odgovorne za kampanju protiv njih i govora mržnje.

„Ja želim da verujem da će krivci odgovarati. Nemam informaciju da li je neko pozivan na razgovor…Očekujem reakcije političkih partija, očekujemo podršku od organizacija civilnog društva, očekujemo da će nadležni organi da procesuiraju odgovorne, kako bi se sprečila dalja zloupotreba i klima linča prema ženama koje drugačije misle“, naglasila je gošća N1.

Kako je rekla, ako se to ne desi, to znači da „u ovoj zemlji niko ne može da bude bezbedan“.

„Mi smo regularno prijavile skup. S kojim pravom SDA, ogranak Tutin, može da pita da li lokalna samouprava dala dozvolu. Pritom, lokalna samouprava je za sve građane, zar ne, suviše su se tu izmešale stvari. I mislim da je takav problem na nivou cele države. I na lokalu – smeta im ženski prostor, ženska sloboda, priča o ženskim zajednicama“, rekla je Agović i upozorila na ćutanje zajednice o ubistvima i seksualnim zlostavljanjima žena koja su se desila ranijih godina.

(Miona Živić, N1 / Foto: printscreen N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga