Predlozi izmene krivičnog zakona dve godine u fioci

Predloge podržao i Zaštitnik građana

27. nov 2014

Autonomni ženski centar (AŽC) uputio je danas pismo ministru pravde Nikoli Selakoviću u kojem se podseća da je taj centar još pre dve godine dostavio ministarstvu predloge izmena Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku kako bi oni bili usklađeni sa Konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju nasilja nad ženama.

Ta ženska organizacija civilnog društva specijalizovana za pružanje podrške ženama žrtvama nasilja, ukazala je da je ove izmene zakona, koje bi pružile adekvatniju i kvalitetniju podršku ženama žrtvama nasilja, podržao i Zaštitnik građana.

U pismu se dodaje da je ministar Selaković povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama izjavio da je nasilje nad ženama najozbiljniji oblik kršenja ljudskih prava te da će proces usaglašavanja krivičnog zakonodavstva sa Konvencijom Saveta Evrope i drugim evropskim standardima početi vrlo brzo.

Aktivistkinje AŽC su pozdravile ovu Selakovićevu izjavu, ali su ga i podsetile da predlozi izmena zakona već dve godine „leže u fioci“ ministartva i da nisu stigli na dnevni red.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga