- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Predloženi budžet Vojvodine za sledeću godinu 57,8 milijardi dinara

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici utvrdila Predlog pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2016. godinu, a obim budžeta Vojvodine za sledeću godinu iznosi 57,8 milijardi dinara, saopšteno je danas iz Biroa za informisanje.

U saopštenju se objašnjava da će pokrajinski budžet biti za 4,7 milijardi dinara manji od budžeta, koji je bio projektovan za pokrajinu na početku 2015. godine, a za 1,8 milijardi dinara u odnosu na rebalansirani budžet iz ove godine.

U Pokrajinskoj vladi su istakli da je smanjenje prouzrokovano manjim ustupljenim prihodima, da je manji prenos sredstava iz prethodne godine, te da su manja i planirana transferna sredstva.

Deficit budžeta iznosi 2,06 milijardi dinara, a biće u potpunosti pokriven sredstvima prenetim iz prethodne godine, dodaje se u saopštenju.

„Ukupna sredstva kojima ćemo raspolagati su dva posto budžeta Republike. Nije ispunjena ustavna obaveza, kojom budžet Pokrajine treba da bude minimalno sedam posto budžeta Republike Srbije. Ovakav obim budžeta neće dozvoliti da tri sedmine budžeta upotrebimo za kapitalna ulaganja“, piše u saopštenju.

U njemu se dodaje i da od ukupno 57 milijardi dinara, transferna sredstva čini 35,5 milijardi dinara. Ostali deo sredstava, kako se navodi, iznose oko 20 milijardi dinara, a od toga, sredstva koja čine ustupljeni prihodi su planirana u visini od svega oko 11,1 milijarde dinara. Namenski prihodi, odnosno sredstva koja se naplaćuju od naknade za odvodnjavanje i naknade za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, planirana su u visini od  5,9 milijardi dinara.

U saopštenju se objašnjava i da najnovijim izmenama Zakona o budžetskom sistemu namenska sredstva budžeta od sada više neće imati namenski karakter.

„Pokrajinska vlada se Predlogom budžeta za 2016. godinu opredelila da sva sredstva koja stignu od naknada, koja su do sada bila namenska, budu utrošene isključivo za iste namene kao i prethodnih godina. To znači da će sve vodne naknade biti usmerene u vodoprivredu, naknade iz zakupa o državnog zemljišta biće i dalje opredeljene za zaštitu, uređenje i korišćenje zemljišta“, dodaje se.

Pokrajinska vlada je predlog budžeta uputila na usvajanje Skupštini Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!