Predlog deklaracije sutra na dnevnom redu sednice Odbora

Skupština Vojvodine razmatraće Predlog deklaracije na sednici koja je zakazana za 20. maj

12. maj 2013

Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine pokrajinskog parlamenta razmatraće sutra Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Prema Poslovniku o radu Skupštine Vojvodine taj skupštinski odbor ima ukupno 15 članova od kojih su 11 poslanici, a četiri se biraju iz reda istaknutih naučnih i stručnih radnika.

Za preostale članove Odbora izabrani su profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Stevan Lilić, penzionisani profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Momčilo Grubač, novosadski advokat Srđan Sikimić i docent na novosadskom Pravnom fakultetu Slobodan Orlović.

Taj Predlog deklaracije izazvao je velike polemike u političkoj javnosti, a opozicione partije u Skupštini Vojvodine organizovale su u aprilu miting sa zahtevom da pokrajinska vlada podnese ostavku.

Predstavnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i demokratske stranke Srbije optužili su vlast u Vojvodini za „separatizam“.

Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara odbacili su ove optužbe i kazali da im je jedini cilj da zaštite ustavna i zakonska prava Vojvodine koja se, po njihovom mišljenju, neprestano krše.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je i predsednik Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine, ranije je izjavio da se na sednici tog skupštinskog tela može napraviti veliki pomak u odnosu na predloženi tekst Predloga deklaracije.

„Očekujem da će se na sednici Odbora voditi parlamentarna rasprava i da će sigurno biti oprečnih stavova, ali verujem da rasprava može biti završena u ponedeljak i da Odbor može naći kompromisno rešenje prihvatljivo za sve“, rekao je Pastor.

Skupština Vojvodine razmatraće Predlog deklaracije na sednici koja je zakazana za 20. maj.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga