Praxis: Romi u Srbiji marginalizovani i diskriminisani

"Društvo u kojem se pripadnici jedne od najbrojnijih nacionalnih manjina nalaze u toliko lošijem položaju ne može se smatrati uspešnim"

07. apr 2018

Međunarodni dan Roma, koji se 8. aprila obeležava širom sveta, Romi u Srbiji će dočekati kao pripadnici jedne od najmarginalizovanijih i najdiskriminisanijih društvenih grupa, saopštilo je danas udruženje Praxis.

Kako su naveli, nizak obrazovni nivo, nezaposlenost, neadekvatni uslovi stanovanja, težak materijalni položaj, otežan pristup ličnim dokumentima, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti jesu izazovi sa kojima se Romi u Srbiji i dalje često susreću.

Iz te organizacije su ocenili da je ostvaren izvestan, ali nedovoljan napredak u oblasti ostvarivanja i zaštite pojedinih prava.

Oni su skrenuli pažnju da se i dalje rađaju deca koja se zbog neadekvatnih propisa ne mogu upisati u matičnu knjigu rođenih odmah posle rođenja i koja zbog toga u najosetljivijem životnom dobu ostaju van sistema zdravstvene i socijalne zaštite.

Dodali su da je položaj romske dece naročito zabrinjavajući zbog toga što se ona nalaze u mnogo većem riziku da će prerano napustiti školovanje i da će postati žrtva dečjih, ranih i prinudnih brakova.

„Društvo u kojem se pripadnici jedne od najbrojnijih nacionalnih manjina nalaze u toliko lošijem položaju u odnosu na većinsku populaciju ni u kom slučaju ne može se smatrati uspešnim“, naveli su iz Praxisa i pozvali nadležen institucije da više pažnje posvete rešavanju problema i unapređenju položaja Roma.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga