Pravosnažna presuda Bakarecu zbog diskriminacije

Sud u obrazloženju presude osvrnuo i na to da je veoma važno sankcionisati govor mržnje, pritom jasno ukazavši gde prestaje sloboda govora, a počinje govor mržnje

23. okt 2012

Gej strejt alijansa (GSA) danas je saopštila da je postala pravosnažna presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom je utvrđeno da je odbornik u Skupštini Beograda i član Demokratske stranke Srbije Nebojša Bakarec počinio težak oblik diskriminacije LGBT populacije.

U saopštenju Alijansa je navela da je presuda kojom se utvrđuje da diskriminatorsko ponašanje i težak oblik diskriminacije prema LGBT populaciji, postala pravosnažna pošto se osuđeni Bakarec nije žalio na prvostepenu presudu u zakonski predviđenom roku.

Presuda je doneta na osnovu članova 11, 12, 13 i 21 Zakona o zabrani diskriminacije. Njome je Bakarecu zabranjeno da ponavlja diskriminaciju i naloženo da tužiocu (GSA) isplati sudske troškove.

Pravna služba GSA je tužbu protiv Bakareca podnela zbog njegovog teksta pod nazivom „Drugi oktobar 2011“ objavljenog 16. septembra 2011. godine na sajtu vidovdan.org (Vidovdan Magazin), u kojem je izneo svoje stavove o tome da je homoseksualnost nenormalna i da je treba lečiti psihijatrijski i psihološki.

Alijansa je podsetila da se Sud u obrazloženju presude osvrnuo i na to da je veoma važno sankcionisati govor mržnje, pritom jasno ukazavši gde prestaje sloboda govora, a počinje govor mržnje.

U presudi je navedeno da govor mržnje „predstavlja svaka komunikacija koja omalovažava i zastrašuje osobu ili grupu po osnovu kao što je rasa, boja kože, etnička i nacionalna pripadnost, pol, seksualna orijentacija, religija i druge karakteristike i koja doprinosi podsticanju nasilja i predrasuda prema pojedincu ili grupi“.

Sud smatra da svako ko javno iznosi mišljenje, mora odgovorno i savesno proceniti gde su granice slobode govora i govora mržnje, dok je Bakarec stavovima u tekstu „Drugi oktobar 2011“ prekršio zabranu govora mržnje jer je – i to putem javnog glasila – istopolnu seksualnu orijentaciju predstavio kao bolest i nešto „nenormalno“.

GSA je navela da je zadovoljna ishodom sudskog procesa kojim se sankcionišu govor mržnje prema LGBT osobama, i zloupotreba najčešće društvene predrasude i neistine – da su LGBT osobe bolesne.

Po mišljenju GSA, ta ali i prethodne presude koje za predmet imaju govor mržnje, posebno one koje se odnose na izjave političara, od strateškog su značaja za poboljšanje položaja LGBT i njihovu društvenu inkluziju.

„Ova presuda je nedvosmisleno primer dobre sudske prakse i moći će da se koristi u budućim sličnim procesima za sankcionisanje govora mržnje“, navela je GSA.

Pravna služba GSA je pored pravosnažne presude Nebojši Bakarecu do sada imala uspeha u više sudskih slučajeva koji se odnose na govor mržnje protiv LGBT, poput pravosnažne presude protiv dnevnog lista „Press“, prvostepene presude Draganu Markoviću Palmi ili presuda zbog pojedinačnih pretnji LGBT osobama.

„Apelacioni sud je nažalost ukinuo prvostepenu presudu protiv Markovića i vratio postupak na ponovno suđenje zbog proceduralnih povreda postupka, a prvo ročište u ponovljenom postupku je zakazano za 7. februar 2013. godine pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu“, navela je GSA.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga