- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pravni tim Saše Jankovića: Nepravilnosti u stalnom sastavu RIK-a

Pravni tim kandidata za predsednika Srbije Saše Jankovića najavio je danas da će se Skupštini Srbije obratiti povodom nepravilnosti u stalnom sastavu Republičke izborne komisije, i da je poslednja instanca za to Ustavni sud.

Članice proširenog sastava Republičke izborne komisije (RIK) u ime grupe građana „Za Srbiju bez Straha“ – Vesna Rakić Vodinelić i Ljliljana Benać-Šantić ukazale su na današnjoj konferenciji za novinare da su 12 od 17 stalnih članova RIK-a predstavnici koalicije Aleksandra Vučića.

To, kako tvrde, nije u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, koji se primenjuje i na izbor predsednika Republike.

„Nijedna politička stranka, stranačka koalicija ili druga politička organizacija ne može imati više od polovine članova u stalnom sastavu svih organa za sprovodjenje izbora“, citirala je Rakić Vodinelić Član 29. tog zakona.

Ona je navela da bi Skupština trebalo da izabere nove članove RIK-a. Takav zahtev će biti podnet, ali se ona ne nanada da će biti uvažen. Kao poslednje pravno sredstvo ostaje obraćanje Ustavnom sudu.

„Pratila sam sprovođenje izbora u mnogo navrata, ali ovi sada krše zakon ‘Brže, jače i bolje’ nego ikada“, kazala je Rakić-Vodinelić, citirajući Vučićevu preizbornu parolu.

Ljiljana Benać-Šantić je podsetila da su članovi RIK-a većinom glasova odbili predlog da se to pitanje uvrsti u dnevni red, te je ono razmatrano pod tačkom „Razno“, a predsednik RIK je odbio da taj predlog stavi na glasanje, pod izgovorom da je nemoguće glasati u delu diskusije koja se vodi pod tom tačkom dnevnbog reda.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!