Pravni tim Saše Jankovića dobio video o prisiljavanju građana da glasaju za Vučića

Vozači Laste morali da voze autobuse na mitinge SNS-a , a zbog toga otkazane neke gradske i prigradske linije

28. mar 2017

Pravni tim predsedničkog kandidata Saše Jankovića saopštio je danas da im se svakodnevno javlja po nekoliko desetina zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama, koji tvrde da ih rukovodioci prisiljavaju da se obavežu da će glasati za Aleksandra Vučića i da postoji i video zapis o tome sa nekima od tih ljudi.

Na konferenciji za novinare Vesna Rakić Vodinelić i Miloš Marković rekli su da su se Jankovićevom pravnom timu juče obratile dve žene iz preduzeća Lasta, koje su im prenele da ih neposredni rukovodioci prisiljavali da se pismeno obavežu da će na izborima glasati za Vučića.

Oni su naveli da ih je i nekoliko vozača tog preduzeća obavestilo da su morali da voze autobuse na mitinge Srpske napredne stranke, a da su zbog toga otkazane neke gradske i prigradske linije.

Vesna Rakić Vodinelić je kazala da je snimljen video materijal sa tim ženama, ali da se na tom snimku ne vide njihova lica i da im je glas izmenjen zbog straha od gubitka posla.

Ona je rekla i da nema razloga da ne veruje tim osobama dodvaši da su te osobe same javile u Jankovićev izborni štab.

Vesna Rakić Vodinelić i Miloš Marković su naveli i da će od tih osoba zavisiti da li će Jankovićev pravni tim podneti krivične prijave protiv odgovornih.

„Da li ćemo podneti krivične prijave, isključivo zavisi od volje građana, odnosno da li će to što su rekli ponoviti pred javnim tužiocem“, rekao je Marković.

On je rekao i da Jankovićev izborni štab svakodnevno dobija od građana, i telefonom i mejlom, prijave da ih prisiljavaju da glasaju za Vučića, dok je Vesna Rakić Vodinelić kazala da takvih prijava ima „nekoliko desetina dnevno“.

Ona je navela i da je Republička izborna komisija donela uputstvo o glasanja na predsedničkim izborima na Kosovu, koje je suprotno odluci Ustavnog suda Srbije iz 2016. godine.

Objasnila je da je po odluci Ustavnog suda predviđeno da se glasovi građana na Kosovu broje na biračkim mestima, a po uputstvu RIK-a da se transportuju do Raške i Vranja i tu broje.

„Neću da tvrdim da će biti izborne krađe ali uputstvo RIK-a omogućava i olakšava izbornu prevaru“, ako do nje dođe, rekla je Rakić Vodinelić.

Ona je rekla i da se o odluci Ustavnog suda ne može glasati i da se mora poštovati, ocenivši da je to „kao da glasamo da li je sneg crven ili beo“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga