Pravni skener i BIRODI: Informacije od javnog značaja nisu u potpunosti dostupne građanima

"Srbija već tri meseca nema Poverenika za informacije od javnog značaja, što dovodi do krize institucija i urušavanja njihovog integriteta"

27. feb 2019

Nevladina organizacija Pravni skener i Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštili su danas da informacije od javnog značaja nisu u potpunosti dostupne građanima u Srbiji.

Predstavnik Fondacije za otvoreno društvo Miodrag Milosavljević rekao je da Srbija već tri meseca nema Poverenika za informacije od javnog značaja, što dovodi do krize institucija i urušavanja njihovog integriteta.

„Vlada je predložila zakon u kome javna preduzeća neće morati da daju informacije od javnog značaja, a znamo da su ta preduzeća najčešće kršila pravo na pristup tim podacima“, rekao je Milosavljević na okruglom stolu u okviru projekta „Budućnost slobode informacija u Srbiji“.

Direktorka Pravnog skenera Marina Mijatović navela je da građanima nisu dostupne informacije koje se odnose na ceo proces javnih nabavki, od objavljivanja konkursne dokumentacije do sprovođenja ugovora.

„Ono što smo mi uočili kao problem je da se nakon potpisivanja ugovora gubi svaki trag o sprovođenju javne nabavke. Smatramo da je neophodno da se obajavljajuju celi ugovori“, rekla je Mijatović.

Ona je dodala i da nije u pitanju samo zakon već i odsutnost informacija na zvaničnim sajtovima i portalima.

Predstavnik Pravnog skenera Jovan Nicić kazao je da se građanima često ograničava pristup i informacijama vezanim za javno-privatna partnerstva, pre svega za projekte u saradnji sa stranim investitorima.

„Problem je što registar javno-privatnih partnerstava ne sadži sve ugovore koji su zaključeni, kao ni podatke koji se odnose na nadzor nad sprovođenjem ugovora“, rekao je Nicić.

Direktor programa u BIRODI Zoran Gavrilović naveo je da u Srbiji postoji problem podele vlasti i da se regulatorna tela ne doživljavaju kao četvrta grana vlasti, već kao servis skupštine.

„Svako ko otvori temu javnih para u javno-privatnom partnerstvu se optužuje da je zastupnik samoupravljanja. Nikakva prava ne postoje u zemlji gde nema slobode medija i nema javnosti“, rekao je Gavrilović.

Biro za društvena istraživanja i Organizacija Pravni skener sproveli su projekat „Budućnost slobode informacija u Srbiji, koji uključuje niz istraživanja i aktivnosti sa ciljem da se ispita pristup informacijama od javnog značaja i njihova dostupnost građanima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga