Pravilnici Agencije za hemikalije prete da zatvore mala i srednja preduzeća

Visina naknade će u narednoj godini postati jedini razlog za gašenje pojedinih firmi i gubitak značajnog broja radnih mesta.

30. dec 2010

Preduzeća iz oblasti hemije i nemetala okupljena u Uniji poslodavaca Srbije upozorila su da bi zbog novih naknada koje je propisala republička Agencija za hemikalije bez posla u idućoj godini mogao da ostane veliki broj ljudi  u toj industrijskoj grani.

Ova preduzeća su zatražila od republičke Agencije za hemikalije da pod hitno izmeni Pravilnik i Odluku koje je donela, a kojima su propisani visoki troškovi za registraciju proizvoda i kojima se od proizvođača traži da dostave recepturu svojih proizvoda.

Proizvođači su u saopštenju za javnost objasnili da Pravilnik o registru hemikalija treba izmeniti u delu koji se odnosi na obavezu dostavljanja tačnog hemijskog sastava smeša koje se uvoze, pošto to nije praksa ni u zemljama iz kojih se uvozi najveći broj hemijskih proizvoda.

Oni su izrazili čuđenje što se od njih zahteva da zaposlenima u Agenciji dostave recepture svojih proizvoda i naveli da takva praksa ne postoji u Evropskoj uniji.

Zatražili su i da se smanji visina naknada za upis hemikalija u registar, koje su nerealno visoke u poređenju sa realnim mogućnostima privrede u Srbiji.

„Na taj način domaći proizvođači će biti dovedeni u bezizlazan položaj, što može realno da dovede i do njihovog propadanja. Visina naknade će u narednoj godini postati jedini razlog za gašenje pojedinih firmi i gubitak značajnog broja radnih mesta”, navodi se u saopštenju.

Zatvaranje malih i srednjih proizvođača će neminovno stvoriti manjak robe na tržištu, a  posebno sredstava za pranje i dezinfekciju bez kojih ni zdravstvo, a ni prehrambena industrija ne mogu, pa će se to verovatno rešavati skupim uvozom i stvaranjem monopola velikih svetskih proizvođača, dodaje se u saopštenju.

Ocenjuje se da bi na taj način bez posla mogao da ostane veliki broj osoba u Srbiji, čija egzistencija posredno ili neposredno zavisi od proizvodnje hemikalija.

„Prosta računica za preduzeće koje treba da registruje 20 proizvoda govori da je za plaćanje propisanih naknada iz Odluke prosečno potrebno više od 600.000 dinara po proizvodu, odnosno 12 miliona dinara za 20 proizvoda. Ova suma predstavlja iznos šestomesečnih bruto plata za zaposlene u jednom malom preduzeću ili iznos dvomesečnih bruto plata u jednom srednjem preduzeću”, objašnjava se u pismu.

Proizvođači zahtevaju i da se drastično smanji razlika u naknadama za proizvođače sa malim brojem hemikalija i malim količinama naspram onih sa velikim brojem hemikalija i velikim količinama.

„Ne može Agencija svojim merama dovoditi preduzeća u neravnopravan položaj i favorizovati samo ‘velike’”, poručili su proizvođači.

Saopštenje su potpisale kompanije Hemodom, Hiper (Hyper), Lavaca (Lavaža), Motins  i Impuls hemija iz Novog Sada, Parka, Jasvel, Midal, Tisko (Tisco), Nekahem (Necahem), Furneks trejding (Furnex Trading), Koning (Coning), Hold i Ekosan iz Beograda, Zorka farma (Pharma) iz Šapca, Hemoprodukt iz Kruševca, Panonija i Sileks (Silex) iz Pančeva, Galfos iz Zemuna i Poli (Poly) iz Šida. 

(Autonomija)  

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga