- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Praksis: Firma Srbija voz diskriminisala maloletne migrante iz Avganistana

Zaposleni u „Srbija vozu“ u više navrata su diskriminisali maloletne migrante na glavnoj železničkoj stanici u Beogradu tako što su im otežavali ili onemogućavali ulazak u vozove za Šid, saopštila je danas nevladina organizacija Praksis (Praxis), pozivajući se na odluku Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković.

Kako se navodi u saopštenju, u martu i aprilu maloletnicima bez pratnje iz Avganistana je u najmanje dva navrata bio otežan ili onemogućen ulazak u vozove za Šid, uprkos činjenici da su imali uredno kupljene i važeće vozne karte.

Ta organizacija tvrdi da se diskriminatorno postupanje ogledalo u postavljanju posebnih uslova za ulazak u voz, poput insistiranja da izbeglice i migranti mogu da koriste isključivo jedan polazak voza za Šid u toku dana i da maloletnici ne smeju da se voze bez pratnje punoletnih lica

„Pojedini zaposleni u ‘Srbija vozu’ navodili su i ‘da im je više preko glave izbeglica, kojih je pun Šid’, ‘da im ne dozoljavaju da uđu u voz ni na stanicama u Novom Beogradu i Zemunu’, da moraju da budu ‘čisti i uredni’, te ‘da je rečeno da se karte izdaju isključivo za voz za Šid u 10.55 časova'“, navodi se i dodaje da je Poverenica utvrdila da takvo postupanje nije bilo opravdano i da je bilo u direktnoj vezi sa ličnim svojstvom tih lica, čime je izvršen akt neposredne diskriminacije u oblasti pružanja javnih usluga.

Zbog toga je privrednom društvu „Srbija voz“ preporučeno da upozna zaposlene koji rade na poslovima prevoza putnika sa Uputstvom o postupcima pri prevozu migranata, kao i da vodi računa da u okviru svojih redovnih poslova i aktivnosti, ne krši zakonske propise o zabrani diskriminacije. Ta kompanija je obavestila Poverenicu da je postupila po njenoj preporuci.

Praksis, međutim, dodaje da je analiza Poverenice bila usmerena samo na maloletnike bez pratnje, iako su u pritužbi dostavljeni istovetni dokazi koji govore u prilog tome da su i punoletni migranti, izbeglice i tražioci azila bili izloženi takvom diskriminatornom postupanju.

U tom slučaju je ocenjeno da dokazi to nisu učinili verovatnim.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!