Pozvali Vučića da reši problem pijaće vode u Zrenjaninu

Aktivisti su u otvorenom pismu Vučiću podsetili na peticiju koju su pre tri meseca prosledili kabinetu premijera, a na koju nije stigao nikakav odgovor

25. juna 2014

Aktivisti udruženja „Naš grad naša stvar“ iz Zrenjanina, koji su u nekoliko navrata organizovali proteste kako bi se rešio problem pijaće vode u tom gradu, zatražili su danas reakciju predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Oni su u otvorenom pismu Vučiću podsetili na peticiju koju je potpisalo oko 6.000 građana i koju su pre tri meseca prosledili kabinetu premijera, a na koju, kako navode, nije stigao nikakav odgovor.

Građani su citirali i zvanične izveštaje nadležnih institucija o tome da u vodi u Zrenjaninu ima povećane količine arsena.

„Zavod za javno zdravlje Zrenjanina proverava jednom godišnje količinu arsena u zrenjaninskoj vodi. Te količine su od 1.000 do 1.500 odsto, a u zavisnosti od uzorka i do 2.000 odsto veće od dozvoljene i to se se nije menjalo već čitavu deceniju“, naveli su aktivisti zrenjaninskog udruženja.

Iz toga se, ukazuju u tom pismu, može zaključiti da su Zrenjaninci dramatično podložni riziku od malignih bolesti, a da trajnog rešenja još nema.

U pismu se navodi da sledi novi tender za fabriku za preradu vode, ali se apeluje na Vučića da se na republičkom nivou formira stručna komisija koja bi vodila postupak, jer na lokalu nema dovoljno stručnjaka koji bi se bavili tim problemom.

Budući da, kako su naveli, gradska vlast nije obezbedila gotovo nikakvo alternativno snabdevanje vodom za piće, pozvali su Aleksandra Vučića da svojim uticajem pomogne stanovnicima Zrenjanina i da omogući realizaciju jednog ili više mogućih prelaznih rešenja.

„Naše škole, vrtići i bolnice nisu adekvatno opremljene aparatima za vodu niti brojčano, niti kvalitetno, pa su deca i pacijenti prinuđeni da piju zatrovanu vodu iz česme“, navodi se u pismu.

Voda iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu zabranjena je za piće od 2004. godine zbog povećane količine arsena.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga