Pozorje u senci nacionalizma

"Festival koji ukaže takvu čast Emiru Kusturici ideološki se jasno opredeljuje, pristaje na nacionalističku retoriku i daje joj legitimitet. Na takvom festivalu ne želim da učestvujem"

25. maj 2013

Sterijino pozorje, 58. po redu, otvoreno je u subotu uveče na daskama Srtpskog narodnog pozorišta predstavom „Zona Zamfirova“ beogradskog Pozorišta na Terazijama, ali se nad ovim nekada uglednim pozorišnim festivalom od ove godine ponovo nadvila teška i turobna nacionalistička senka.

Naime, Pozorje je otvorio reditelj i ultranacionalista Emir Nemanja Kusturica, koji je odlučio da pokuša da bude vickast pa je predložio svoju „deklaraciju“ u kojoj je pobrojao imena velikana iz istorije Vojvodine i poručio da ta „reprezentacija“ treba da bude „jedina prava i večna deklaracija“ Vojvodine.

On je naveo imena Jakova Ignjatovića, Miloša Crnjanskog, Đure Jakšića, Branka Radičevića, Veljka Petrovića, Stevana Sremca, Save Šumanovića, Borislava Mihajlovića Mihiza, Isidore Sekulić, Milana Konjovića. „Kakva reprezentacija, i sve Vojvođani, sa Matijom Bećkovićem na rezervnoj klupi. A kad tom spisku dodamo Jovana Steriju Popovića, komediografa, satiričara i ministra, predlažem da ova reprezentacija Vojvodine bude jedina prava i njena večna deklaracija, koja ne može da bude zaobiđena nikad i nikako“, rekao je Kusturica.

Dodao je da je „bilo pokušaja“ da se osujeti namera organizatora da on otvori Pozorje i ocenio da su se vremena ipak promenila i da se sada „nalazimo u nešto boljoj situaciji“.

A ti pokušaji, o kojima brblja Kusturica, zapravo se odnose na poštovanja vrednu i duboko estetsku i moralnu odluku sarajevske rediteljke Selme Spahić da ne učestvuje na ovogodišnjem Pozorju sa predstavom koju je režirala „Grebanje ili kako se ubila moja baka“, upravo iz razloga što ga otvara ni manje ni više nego – Kusturica.

Selma Spahić je u pismu od 11. aprila obavestila Direkciju Sterijinog pozorja da se povlači sa ovogodišnjeg festivala, jer je najavljeno da će ga otvoriti reditelj Emir Kusturica, čime je, kako je ocenila, Direkcija festivala dala „legitimitet nacionalističkoj retorici“.

Spahićeva je u pismu Direkciji Sterijinog pozorja navela da njena odluka znači i da se iz takmičarskog dela festivala povlači i predstava koju je režirala, „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“. „Izborom Emira Kusturice za osobu koja će svečano otvoriti ovogodišnji festival jasno ste nam dali do znanja koji je vaš stav. Festival koji ukaže takvu čast Emiru Kusturici ideološki se jasno opredeljuje, pristaje na nacionalističku retoriku i daje joj legitimitet. Na takvom festivalu ne želim da učestvujem“, poručila je Selma Spahić.

Dodala je da umetnici imaju etičku dužnost da se svim sredstvima koja su im na raspolaganju bore protiv nacionalističke truleži i retorike. „Na nama je da zauzmemo jasan stav i da vladajućim političkim strukturama damo do znanja da nećemo klimati glavom na pokušaje da se i umjetnost iskoristi kao sredstvo ideološke propagande. Da bismo se bavili umetnošću trebamo hodati ispravljene kičme, svesni posledica svojih odluka“, poručila je Selma Spahić.

Prema njenim rečima, od kraja ratova u regionu do danas, generacije i generacije dece zadojene su nacionalizmom, ograničene mržnjom, isključivošću i nerazumevanjem za različitost, svesno i sistemski osiromašene duhom i nenaučene na empatiju prema drugom.

Koproducenti predstave – Hartefakt fond, Bosansko narodno pozorište iz Zenice i Bitef teatar – uvažili su odluku rediteljke i deset dana pre početka festivala i zvanično potvrdili da „Grebanje ili kako se ubila moja baka“ neće biti odigrana na ovogodišnjem Pozorju.

A to što je baš Kusturica odabran da otvori Pozorje i tako nam se naruga, samo je logičan nastavak činjenice da je za direktora Sterijinog pozorja krajem prošle godine imenovan Selimir Radulović, zadojeni nacionalista i „čovek za sva vremena i sve režime“

U martu mesecu direktoru Sterijinog pozorja Selimiru Raduloviću kolektivnu ostavku podnelo je uredništvo prestižnog pozorišnog časopisa „Scena“. Uredništvo je optužilo upravu Pozorja za „neuobičajeno mešanje u uređivačka pitanja“.

Za sada nije poznato da li je još neko sledio primer Selme Spahić i njenih producenata. Nažalost, realno je očekivati da će oni ostati usamljen slučaj a da će ostali „umetnici“ već pronaći dobar i zlata vredan izgovor za sopstveni kukavičluk.

Ako to još nekoga zanima, program Sterijinog pozorja može se pronaći na zvaničnom sajtu.

LSV: Zašto Kusturica ne otvori filmski festival u Sarajevu?

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas reditelja Emira Kusturicu da, umesto Sterijinog pozorja, pokuša da otvori filmski festival u svom rodnom Sarajevu.

„Novi Sad je u poslednje vreme postao izrazito privlačan poligon za političke promocije nacionalista, kojem ne mogu da odole čak ni oni koji su najavili da će ubuduće govoriti samo kroz filmove. Uzgred, iskreno se nadamo da Emir Kusturica posle Mokre gore nije bacio oko i na Frušku goru“, navodi se u saopštenju Omladine LSV.

Dodaje se da u Novi Sad svako može da dođe i u njemu bude dobrodošao, „uključujući i Kusturicu“.

Omladina LSV je podsetila da je sarajevska rediteljka Selma Spahić povukla predstavu „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“, upravo zbog toga što su organizatori odlučili da Kusturica otvori ovogodišnje Sterijino pozorje.

Omladina LSV upitala je Kusturicu zašto je u nabrajanju „reprezentacije“ Vojvođana preskočio Danila Kiša, Todora Manojlovića i Aleksandra Tišmu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga