Pozorište za buduće ljude

Mnoge predstave koje su viđene proteklih 19 godina na Lutka festu u Subotici ostvarile su značajan estetski uticaj na razvoj teatra posvećenog deci i mladima uopšte, kao i na razvoj umetnosti lutkarstva posebno

21. maj 2013

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici koji je, uprkos krizi, uspeo da okupi neke od najboljih predstava za najmlađu publiku sa različitih krajeva sveta, svečano je otvoren 19. maja na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta u Subotici.

“Svako odgovorno društvo i država koje teže razvoju i napretku znaju koliko je vaspitanje bitno za taj strateški put, posebno najmlađih sugrađana, jer će ta deca za narednih 20-30 godina biti ljudi koji će donositi strateške odluke i trasirati razvoj društva”, poručio je gradonačelnik Subotice Modest Dulić na otvaranju 20. Festivala, koji do 25. maja nudi bogat program od 20 predstava iz 13 zemalja, uz fokus na srpsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za decu.

U zvaničnom programu jubilarnog Festivala su predstave iz Japana, Austrije, Belorusije, Bugarske, Hrvatske, Francuske, Mađarske, Italije, Makedonije, Poljske, Rusije, Slovenije i Srbije, koje će, nakon Subotice, reprizno videti i publika u Segedinu od 21. do 24. maja.

Podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje Vojvodine Radoslav Petković istakao je na otvaranju da je Subotica prirodno mesto za održavanje tog međunarodnog festivala, jer je “uvek bila prostor susretanja različitih nacija, jezika i kultura”.

“Lako je reći da mladima, posebno najmlađima, pripada budućnost. Ali, da li im ostavljamo dovoljno prostora danas, zaboravaljujući da se budućnost priprema danas i da sada svako treba da stekne znanje o sopstvnim sposobnostima? U tome je veliki značaj ovog festivala, jer Subotica nije samo mesto gde se susreću razne nacije i jezici, već i mesto sadašnjosti u kojoj se priprema bolja budućnost”, istakao je Petković.

Direktor i selektor Festivala Slobodan Marković je ocenio je da je u proteklih 20 godina festivala “možda moglo bolje, ali nije moglo više”.

„Za ono što mi nismo znali, okupljali smo najbolje i to je moralo doneti rezultat. Najveća potvrda priznanja koje smo dobili ja lično, festival i Otvoreni univerzitet, kao institucija koja organizuje festival na pravi način, jeste prisustvo svih vas koji ste došli sa različitih strana sveta da izmerite i potvrdite da se nešto ozbiljno, za dobro kulture i dece, radi u Subotici”, rekao je Marković kome je počasni predsednik UNIMA Slovenija Edi Majaron uručio Pengovljevu nagradu za veliki doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji i promociji slovenačkog lutkarstva.

Marković je dobio i priznanje “Zlatna Anima” za “veliki doprinos razvoju lutkarstva”, koje mu je uručio direktor Lut Festa iz Istočnog Sarajeva Vitomir Mitrić.

U ime osnivača Festivala, gradonačelnik Subotice uručio je plakete-priznanja pojedincima i institucijama za veliki doprinos razvoju i promociji subotičkog festivala u proteklih 20 godina.

Uručene su i ovogodišnji dobitnici prestižne nagrade za životno delo “Mali princ”, koju subotički festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.

Nagrade “Mali princ” uručio je predsednik Saveta Festivala Jovan Ćirilov banjalučkom pesniku, pripovedaču, dramskom piscu, prevodiocu i profesoru režije za lutkarski teatar Predragu Bjeloševiću, kao i slovačkoj scenografkinji, kostimografkinji i kreatorki lutaka Evi Farkašovoj.

Ćirilov je istakao da su nakon 20 godina rada i delovanja Festival i Subotica upisani “velikim slovima” na mapu evropskih i svetskih festivala.

Festival je zvanično proglasio otvorenim poljski akademik prof. dr Henrik Jurkovski, počasni predsednik Saveta Festivala, koji je naglasio da je vrlo srećan što festival ima pomoć od institucija koje “shvataju značaj Festivala u ovom gradu i ovoj zemlji”.

“Širom Evrope imamo festivale, gotovo u svakom većem gradu, a to je razumljivo jer mi na ovom kontinentu želimo da se zbližavamo, ali Subotica ide dalje u tom pravcu i nudi mogućnost da upoznate ljude sa svih kontinenata sveta. Festival je blago svih nas, blago čovečanstva”, rekao je Jurkovski.

Tokom ceremonije nastupili su Dečiji hor “Zvončići” iz Novog Sada, OKUD “Mladost” iz Subotice, Arsa sa Marsa i Kamčatsko pozorište lutaka, Petropavlovsk-Kamčatski iz Rusije.

Jubilarni Festival počeo je izložbom lutaka, kostima, scenografskih skica i pozorišnih fotografija “Svetovi i junaci” autorke Ljiljane Dinić u galeriji Otvorenog univerziteta. Izložba “Svetovi i junaci” već je prikazana u Ljubljani od 24. aprila do 14. maja, a nakon Subotice, biće postavljena i u Novom Sadu od 28. maja do 15. juna.

Predstave 20. Festivala pozorišta za decu i ove godine takmiče se za Gran pri za najbolju predstavu u celini, specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju, kao i nagrade za režiju, scenografiju, originalnu muziku, estetsko i tehnološko rešenje lutaka i glumačko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada).

O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri koji čine istaknuti svetski pozorišni umetnici i teatrolozi, a osim Predraga Bjeloševića, to su i ruski glumac-lutkar, reditelj i pozorišni producent David Burman, zatim kanadsik glumac, lutkar, plesač i generalni sekretar svetske Unime Žak Trido, profesor teatrologije i dramaturgije, filosof i književnik Siniša Jelušić iz Crne Gore, te teatrolog i pozorišni kritičar Miroslav Radonjić iz Srbije.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici osnovan je 1994. odlukom Skupštine opštine Subotica sa ciljem da se na njemu prikažu najvrednija i umetnički najrelevantnija scenska ostvarenja iz međunarodne i domaće produkcije za decu, da doprinese promociji novih i afirmaciji ostvarenih kulturnih vrednosti na međunarodnom planu, kao i zbližavanju raznih naroda i očuvanju specifičnosti i različitosti svake kulture kao izvora našeg zajedničkog bogatstva.

Od osnivanja do danas, Festival je postigao najviše umetničke rezultate predstavljajući više od 400 pozorišnih produkcija iz zemlje, Evrope i sveta.

Mnoge predstave koje su viđene proteklih 19 godina na Lutka festu ostvarile su značajan estetski uticaj na razvoj teatra posvećenog deci i mladima uopšte, kao i na razvoj umetnosti lutkarstva posebno.

Gran pri 19. Međunarodnog festivala pozorišta za decu osvojio je 2012. godine slovenački Mini teatar predstavom “Snežana”, za koju je nagrađen i reditelj Marek Bečka, dok je specijalna nagrada za originalnost i fantaziju dodeljena španskoj predstavi “Kamen po kamen” El Teatra de L´Home Dibuixat iz Kasteljon de la Plane.

Festivalski sajt je www.lutfestsubotica.net, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, odnosno OVDE.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga