Pozorišni festival jezičkih manjina sveta od 5. do 12. novembra u Novom Sadu

Tokom festivala biće upriličena dvodnevna konferencija, 9. i 10. novembra, na kojoj će biti formirana Asocijacija manjinskih teatara sveta

26. okt 2018

Pozorišni festival jezičkih manjina “Sinerdži” (Synergy) biće održan od 5. do 12. novembra u Novom Sadu, u Novosadskom pozorištu i u Galeriji Matice srpske, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

“Drugo izdanje festivala dovešće u Novi Sad nekoliko izvrsnih trupa koje se u svojim sredinama, na manjinskom jeziku i na pozorišan način, bave malim čovekom zatečenim u velikom svetu, sa ljubavnim, identitetskim, socijalnim, jezičkim, političkim i svim drugim problemima koje zapravo, ispostavi se, ima svako od nas…”, rečeno je na pres konferenciji.

Publika će tako videti desetak neobičnih jezičko-teatarskih kombinacija: Slovence iz Trsta, Srbe iz Budimpešte, Ruse iz Tel Aviva, Tatare iz Buinska u Rusiji, Jermene iz Istanbula, Mađare iz Svetog Đorđa u Rumuniji i Beregova u Ukrajini, Marinu Abramović na rumunskom i Marlen Ditrih na italijanskom.

Na otvaranju publika će imati priliku da gleda predstavu „Ventilator“, u koprodukciji Novosadsko pozorišta i Gledališča Koper iz Slovenije.

U utorak, 6. novembra, na program će biti predstava „Lepi dani u Aranhuezu“, Slovenskog stalnog gledališča iz Trsta i „Avala ekspres“, Srpskog pozorišta iz Budimpešte.

Sledećeg dana na reprertoaru će biti predstava “Poslednji let – ispovest umetnika” u produkciji TMG Šaula Tiktinera, iz Tel Aviva.

U četvrtak, 8., novembra na redu će biti „Prosci“, Buinskog državnog dramskog teatra iz Rusije, a u petak su na repertoaru performans „Marina i Ulaj“ iz Bukurešta u Rumuniji i monodrama „Marlen Ditrih“ Ksenije Prohaske.

U subotu je na program predstava „Nađimo jedni druge, to je ono što nemamo“, Pozorište Hangardz iz Istanbula, u nedelju „Alisa“ pozorište Aron Tamaši, iz Svetog Đorđa u Rumuniji.

Festival će biti zatvoren predstavom „Zoltan ponovo sahranjen“, Narodnog pozorišta Ilješ Đula, iz Beregova u Ukrajini.

Tokom festivala biće upriličena dvodnevna konferencija, 9. i 10. novembra u Galeriji Matice srpske, na kojoj će biti formirana Asocijacija manjinskih teatara sveta.

Festival “Sinerdži” deo je projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga