Pozorišna alternativa u Sečnju

Na "Gest festivalu" učestvuju predstave koje se ne mogu svrstati u kategoriju klasičnog pozorišta

02. maj 2014

Pozorišni klub Gest iz Sečnja organizuje u tom nevelikom banatskom mestu četvrti Međunarodni festival alternativnog pozorišta “Gest festival”, na kojem od 30. aprila do 3. maja učestvuju trupe iz Švedske, Mađarske, Rumunije i Srbije.

Među učesnicima IV “Gest festivala” su švedska trupa Propellerteatern sa predstavom “Hello Human” (režija: Ewa Ohlson Westin), zatim Alkalmi Formáció iz Segedina s predstavom “Woyzeck-Trans” (Akos Kallai, Szabolcs Szilagyi), Teatar “Sunce” iz Kraljeva s predstavom “Taumaturg” (Zoran Savković Džeri), Slovačko pozorište VHV iz Stare Pazove, koje učestvuje “Vavilonom” (Miroslav Kožik) i rumunski Teatrul Thespis iz Temišvara, koji igra komad “Green” (Andreea Duteanu).

U čast nagrađenih najavljena je predstava Pozorišnog kluba Gest “Lice i naličje”, u režiji Zorice Novaković.

Pozorišni klub Gest, inače, ponosi se time što je u njemu prve glumačke korake učinio nagrađivani glumac Vojislav Voja Brajović, koji je pozvan i da otvori četvrto festivalsko izdanje.

Nagrade “Gest festivala” dodeliće žiri koji čine književnik i pozorišni kritičar Simon Grabovac, književnik i prevodilac Zoran Đerić i rumunski reditelj i glumac Ovidu Mihaita.

Okrugle stolove moderira Marija Gaćinović, koja predsedava i žirijem publike.

Na „Gest festivalu“ učestvuju predstave koje se ne mogu svrstati u kategoriju klasičnog pozorišta (teatar poktreta, neverbalni teatar, ambijentalne predstave, eksperimentalne itd.). Do sada su gostovale pozorišne trupe iz Srbije, Italije, Rumunije, Francuske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Austrije.

Sajt kluba Gest je http://pkgest.org, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu SEEcult.org.

(B. Rakočević/SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga