Poznati TV novinar poklonio svoju penziju siromašnim penzionerima

Popularni češki TV novinar i publicist Jozef Klima odlučio je da pokloni svoju penziju nekolicini najsiromašnijih penzionera u Češkoj, a pozvao je i ostale slavne i bogate penzionere da učine isto

03. maj 2013

Popularni češki TV novinar i publicist Jozef Klima odlučio je da pokloni svoju penziju nekolicini najsiromašnijih penzionera u Češkoj, a pozvao je i ostale slavne i bogate penzionere da učine isto.

Klima je nedavno dobio prestižnu godišnju TV nagradu Ti Ti za novinare, voditelje i emisije svih televizija, i to u kategoriji istraživačkog novinarstva. On je dobio i nagradu gledalaca za najpopularnije TV lice, a inicijativi da pokloni svoju penziju pridružio mu se i decenijama najpopularniji češki pevač Karel Got.

Ideju je prihvatio i poznati češki filmski i pozorišni režiser Jirži Mencal.

„Ja sam aktivni penzioner, penzija mi još nije potrebna i zato svoju želim da poklonim za deset najsiromašnijih penzionera kod nas. I, naravno, pozivam i druge aktivne penzionere, recimo Karela Gota, da učine isto“, kazao je 62-godišnji Klima, koji je stekao uslove za penziju.

Klima je objasnio da je godinama, praveći reportaže, uočio da se za razne zajednice i grupe u društvu ipak nešto čini, ali ne i za one koji imaju minimalne penzije.

„Mnogo stvari se rade za beskućnike ili osobe sa invaliditetom, ali niko ne radi ništa za obične penzionere, od kojih neki žive sa samo 120 evra mesečno. Želim da to promenim“, kazao je Klima za današnju Mladu frontu Dnes.

Klima je već sam počeo da traga ko su zaista najsiromašniji penzioneri u Češkoj, kojima će poklanjati svoju penziju od oko 500 evra mesečno.

„Prvo tražimo donatore, bogate penzionere, koji kao Got i Mencl, žele da se uključe. Nakon toga tražićemo najsiromašnije penzionere, što uopšte nije lako, otkriti ko je zaista najsiromašniji i živi samo od penzije“, kazao je Klima češkom radiju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga