Pozivi za glasanje desetinama građana sa stranim imenima na istoj adresi

Na ovim izborima pravo glasa, sudeći prema jedinstvenom biračkom spisku, imaće i osoba koja će u maju ove godine napuniti 128 godina

30. mar 2017

Povodom fotografije koja se pojavila na društvenim mrežama a na kojoj se vidi da je na istu adresu u centru Beograda stigao poziv za glasanje za više od 40 građana sa stranim imenima, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u odgovoru Insajderu potvrdilo je autentičnost ovih poziva.

Kako navode, radi se o državljanima Srbije koje su poreklom iz Turske koji su u biračke spiskove upisani pre 2011. kada je formiran jedinstveni birački spisak.

Dirim Dilek, Matrinoglou Miray, Gul Aslihan… samo su neka od imena koja će na predstojećim izborima za predsednika Srbije imati pravo glasa, a poziv za glasanje, zajedno sa još četrdesetak građana, dobili su na adresu Gavrila Principa 53, u centru Beograda.

Prema rečima volontera u Info park-u u Beogradu, poštar je u nedelju doneo ove pozive na adresu pored njihove, a kako tamo nije bilo nikoga da preuzme ove pozive, poštar ih je dao Info parku.

Novinari redakcije Insajder.net zatražili su od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu objašnjenje prosledivši im nekoliko fotografija na kojima se vide pozivi za glasanje građanima sa stranim imenima.

Ministarstvo povodom ovih informacija za Insajder navodi da je uvidom u matičnu knjigu utvrđeno da su oni državljani Republike Srbije koji su poreklom iz Turske.

Ministarstvo, u čijoj je nadležnosti Jedinstveni birački spisak, navodi da su „ovi birači upisani u biračke spiskove pre 2011. kada je formiran jednistveni birački spisak“.

Deo odgovornosti Ministarstvo prenosi i na jedinice lokalne samouprave, dodajući da su pre formiranja jednistvenog biračkog spiska, spiskove vodile upravo jedinice lokalne samouprave.

Ministarstvo dodaje i da je važno napomenuti da su prilikom sačinjavanja JBS vršene provere birača koji su preuzeti iz lokalnih aplikacija i da su neki od njih brisani po raznim osnovima (duplo upisani, umrli, nisu imali državljanstvo…), dok su drugi kasnije upisivani po osnovu sticanja punoletstva i podataka o prebivalištu Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Budući da je utvrđeno da je kod proveravanih osoba mesto rođenja država Turska, imena su upisana na tom jeziku. Za sva lica čiji su podaci proveravani, uvidom u matičnu knjigu utvrđeno je i da su i državlјani Republike Srbije, te da po tom osnovu ispunjavaju uslov da budu upisani u birački spisak“ navodi se u odgovoru Insajderu.

Međutim, ono što je i dalje nejasno jeste kako je moguće da se na jednoj adresi nađe više od 40 lica.

Prema istraživanju Insajdera, a uvidom u katastar nepokretnosti, na adresi Gavrila Principa 53 imaoc prava na ovoj parceli su pojedina privatna lica-koja se ne nalaze na ovim pozivima kao i kompanija za proizvodnju mesa „Agroživ“ A.D. Pančevo.

Takođe na osnovu podataka sa sajta Infograd-besplatni gradski informator, na ovoj adresi u beogradskoj opštini Savski venac nema nikoga.

Gotovo svakodnevno na društvenim mrežama pojavljuju se informacije da su na određene adrese širom Srbije stigli pozivi za glasanje preminulim građanima ili građanima koji već godinama ne žive na tim adresama.

Sličan slučaj objavila je i Biljana Maksimović, predsednica kućnog saveta jedne zgrade u Beogradu na svojoj facebook strani. Kako je navela na adresu Alekse Nenadovića 3 u zgradi u kojoj ima samo 12 stanova stiglo je četiri poziva za ljude koji ne žive u toj zgradi.

Kako je Insajder ranije pisao, uprkos tvrdnjama Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da se birački spisak svakodnevno ažuriraju, u biračkom spisku mogu se naći osobe starije i od 120 godina, dok, istovremeno, u njemu nema osoba s važećim ličnim kartama.

Iako su mediji u aprilu prošle godine objavili da je u 107. godini preminuo najstariji stanovnik Srbije, na budućim izborima pravo glasa, sudeći prema jedinstvenom biračkom spisku, imaće i osoba koja će u maju ove godine napuniti 128 godina.

(Insajder)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga