Poziv na linč Nataše Kandić

Idiotizam vlada Srbijom

15. jul 2013

U magazinu „Pečat“, glasilu ratnog huškača sa decenijskim iskustvom u raspirivanju mržnje, Milorada Vučelića, objavljen je tekst, u rubrici Agencijske vesti po izboru Pavla Ćosića, pod rečitim naslovom ”Fond za humanitarno pravo osudio humanitarnu akciju Novaka Đokovića”. Reč je navodno o satiričnom tekstu, mada to nigde nije navedeno. A i da je navedeno, pitanje je u kojoj meri su čitaoci ovog glasila upoznati sa značenjem pojma – satira.

O tome da se uglavnom među profesionalnim patriotama ne zna šta je humor, makar i ovakav fašistoidni pečatovski, svedoči to što su ultranacionalistički sajtovi Srbin.info i „Srbi na okup“ preuzeli ovaj tekst i u potpunosti ga predstavili kao regularnu informaciju. Potom su usledile stotine komentara u kojem se poziva na linč Nataše Kandić i preti Fondu za humanitarno pravo. Komentatori su spremni, bar prilikom komentarisanja, da ubijaju, kolju, pale…

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je danas da se u celosti radi o izmišljenom tekstu, te da saopštenje na koje se autor poziva FHP nikada nije objavio.

FHP je napomenulo da magazin „Pečat“ ni u jednom delu rubrike Agencijske vesti po izboru Pavla Ćosića ne upućuje da se radi o izmišljenim informacijama ili satiri, čime uredništvo ovog magazina svoje čitaoce svesno dovodi u zabludu.

„Objavljivanjem izmišljenih informacija koje defamiraju pojedince, magazin Pečat je prekršio više odredbi Zakona o javnom informisanju“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

NUNS i NDN osuđuju pozive na linč Nataše Kandić

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuju pretnje i pozive na linč upućene Nataši Kandić i zahtevaju od nadležnih organa da reaguju.

„Podsećamo da je povod za ovaj nasrtaj na Natašu Kandić bio izmišljena vest objavljena u magazinu Pečat u rubrici Agencijske vesti po izboru Pavla Ćosića, pod naslovom ‘Fond za humanitarno pravo osudio humanitarnu akciju Novaka Đokovića’. Ni na koji način uredništvo Pečata nije ukazalo da je u pitanju ‘satira'“, navodi se u saopštenju NUNS-a i NDNV-a.

Kako se dodaje, to je dovelo do toga da tu vest kao autentičnu prenesu portali Srbin.info i Srbi na okup, a u komentarima ispod tog teksta na sva tri portala ispisani su brojni „eklatantni primeri govora mržnje i poziva na nasilje“.

„Podsećamo urednike ovih portala da su oni odgovorni za sve sadržaje na njihovim portalima, pa i za komentare, nezavisno od toga da li su generisani sa društvenih mreža ili ne, odnosno da su u obavezi da uklanjaju komentare u kojima je prisutan poziv na nasilje ili govor mržnje. Govor mržnje je zabranjen i ustavom i zakonima ove zemlje, a to se odnosi i na društvene mreže“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je reakcija državnih organa na pojavu govora mržnje i pozive na nasilje preko potrebna, jer će u protivnom, kako se ocenjuje, ovaj način javnog obraćanja postati uobičajen u Srbiji.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga