- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama

Ove godine, 14. februara, širom sveta biće održana akcija „Milijarda ustaje“, čija je ideja da toga dana milijardu žena globalno „štrajkuje“, odnosno pleše na gradskim trgovima u znak protesta zbog nasilja nad ženama, saopštilo je danas udruženje Alumnisktinje rodnih studija.

To udruženje je navelo da je ideja da se na centralnom gradskom Trgu slobode 14. februara organizuje masovni ulični plesni performans, tačno u podne.

Udruženje je pozvalo pokrajinske institucije i školsku upravu da 14. februara javno istupe protiv nasilja nad ženama i devojčicama, priključe se kampanji i podstaknu gradske institucije, institucije socijalne zaštite i obrazovne ustanove da se priključe kampanji. Alumnistkinje su pozvale i ženska i manjinska udruženja da se uključe u kampanju i obeleže događaj u svojim lokalnim sredinama.

Kampanja u Novom Sadu organizuje se u okviru pokreta „Dan pobede“ (V-Day). To je globalni aktivistički pokret za ukidanje svih oblika nasilja nad ženama i devojkama, koji je nastao 2008. na inicijativu književnice i aktivistkinje Iv Ensler.

„Ako je, prema statistikama, svaka treća žena iskusila nasilje, suočeni smo sa poraznom činjenicom da će više od milijardu žena tokom svog života postati žrtve nekog oblika nasilja. Stoga je povodom ovog jubileja pozvana milijarda žena i oni koji se sa njima solidarišu da ustanu, da izađu na ulice, plešu i zahtevaju okončanje ovog nasilja“, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!