Poziv za hitne dugoročne mere pomoći svim radnicima u kulturi

Broj egzistencijalno ugroženih radnika/ca u kulturi koji nisu primili dosad bilo kakvu pomoć je znatno veći od očekivanog

10. avg 2020

Osnivači Fonda solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije pozvali su Ministarstvo kulture i informisanja i Vladu Srbije da hitno pripreme dugoročan program mera koji će omogućiti svim akterima u kulturi, kojima je zbog pandemije virusa korona onemogućeno da rade, da prežive ovu krizu.

Poziv je upućen nakon nove akcije prikupljanja solidarne pomoći koja je pokazala da je broj egzistencijalno ugroženih radnika/ca u kulturi koji nisu primili dosad bilo kakvu pomoć znatno veći od očekivanog, saopštili su Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), Stanica Servis za savremeni ples, Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – Sekcija Srbija, Bazaart i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), osnivači Fonda solidarnosti.

Na poziv Fonda solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije za dodelu pomoći egzistencijalno ugroženim koleginicama i kolegama usled krize izazvane pandemijom Covid-19 javilo se 1.668 umetnika/ca, samostalnih stručnjaka u oblasti kulture i drugih kulturnih radnika/ca, što je otprilike tri puta više nego što je očekivano. Samim tim i pregledanje prispelih prijava i odlučivanje o tome kome će pomoć biti dodeljena trajaće duže. Dodela pomoći vršiće se na osnovu Pravilnika tako da ona bude dostupna najugroženijima, pod uslovom da ispunjavaju druge uslove definisane pozivom za solidarnu pomoć.

Iz Fonda solidarnosti je do sada, zahvaljujući podršci međunarodnih donatora, obezbeđena jednokratna pomoć od po 30.000 dinara za 150 kulturnih radnika/ca, a u toku je kampanja prikupljanja pomoći od građana i pravnih lica preko platforme Donacije.rs, namenjena za još 20 do 40 pojedinaca. Za proteklih 12 dana od pokretanja kampanje prikupljeno je oko 250.000 dinara, koje je uplatilo pedesetak donatora.

Interesovanje za dodelu solidarne pomoći pokazalo je da je to “kap u moru onih kojima je podrška potrebna”, a kako je jedan od uslova bio da podnosioci prijava nisu samostalni umetnici koji su dobili jednokratnu pomoć od države, niti honorarni saradnici kulturnih institucija koji su dobili pomoć od lokalnih samouprava, niti preduzetnici u kulturi, broj prispelih prijava pokazuje koliko je veliki broj onih koji nisu obuhvaćeni merama vlade i gradskih sekretarijata za kulturu.

Osnivači Fonda solidarnosti stoga i pozivaju Ministarstvo kulture i informisanja, kao nosioca kulturne politike, i Vladu Srbije, da hitno pripreme dugoročan program mera pomoći za sve kulturne radnike/ce kojima je zbog pandemije virusa korona onemogućeno da rade.

Fond solidarnosti namenjen je svim radnicama i radnicima u kulturi i umetnicima koji su zbog vanrednog stanja i krize izazvane pandemijom ostali bez ikakvih primanja, ali i onima od čijeg neposrednog radnog angažovanja zavisi kulturna i umetnička produkcija (u ovu kategoriju spadaju modeli, statisti, tehničari, itd) i koji nemaju nikakvih zagarantovanih radnih prava. Za korišćenje sredstava Fonda solidarnosti mogu da se prijave i umetnici i kulturni radnici koji nisu članovi udruženja koosnivača, a prioritet za dodelu jednokratne pomoći imaće oni koji se nalaze u najtežoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji. Osnivači Fonda solidarnosti posebno žele da pomognu kulturnim radnicima/ama koji su nezaposleni, koji plaćaju rentu za stan, koji imaju penziju ispod proseka i koji izdržavaju porodice bez drugih primanja.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga