Poziv premijerke ministrima da govore o uspesima, a ne o Krušiku – skandalozan

"Zna se ko drži oružje, ko prodaje oružje"

02. dec 2019

Izjava premijerke Ane Brnabić da će ministrima sugerisati da na novinarska pitanja o Krušiku govore o uspesima vlade – skandalozna je izjava, složili su se gosti Novog dana Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik Bete i predstavnik NUNS-a, Gojko Vlaović, novinar lista Danas i Predrag Azdejković, član uprave UNS-a.

Nakon što je naslovna strana nedeljnika NIN izazvala burne reakcije vlasti, i naslovnica lista Danas, na kojoj je karikatura povodom naslovne fotografije nedeljnika, nije izostala oštra kritika iz vrha vlasti.

Govoreći o naslovnima stranama NIN-a i Danasa koje su izazvale oštre reakcije, Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik Bete rekao je da je karikatura komentar, ironičan način izražavanja stava i nije bilo potrebe da se to kometariše.

„To je komentar na nastojanje predsednika i predsednikovog okruženja da na dnevnoj bazi drže narativ da njega hoće svaki dan neko da ubije“, kaže on. Janjić je dodao da takvo reagovanje na naslovnicu NIN-a i zaslužuje takvu vrstu kritike.

Danas se našao pod jakom kampanjom da je hteo zlonamerno nešto da poruči naslovnom stranom prema predsedniku, a ta kampanja je prilično neargumentovana, ocenio je predstavnik NUNS-a, Gojko Vlaović, koji je i novinar Danasa. On je ocenio i da je ta kampanja „bezočna“.

„Svako ko zna kako izgleda Danas, zna da je to izuzetno tolerantan list, koji daje svakoj strani da izrazi stav, i da je oprezan oko izražavanja stava. Optužuju nas da smo uradili nešto što je ugrožavanje bezbednosti Vučića, a da li razmišljaju kakve će njihove izjave imati posledice na novinare Danasa, da li smo mi postali meta“, upitao je.

Janjić je istakao da je naslovna strana NIN-a – jedna naslovna strana o čijoj nameri da nekoga ubije ne možemo razgovarati.

„To je već objavljivana fotografija, nije pomeran ugao, mitraljez, nije pravljen fotošop. Besmisleno je o tome razgovarati. Možemo da razgovaramo o odluci da li je moglo nešto bolje da se odabere, ali da je ta fotografija način da se poruči da treba ubiti predsednika, van je svake sumnje. Ne postoji nikakva namera tu, zna se ko drži oružje, ko prodaje oružje“, dodao je Janjić.

Vlaović je rekao da se ne seća da je ikada ranije bilo protesta zbog naslovnica listova, podsetivši da su juče u Nišu pristalice SNS demonstrirale protiv naslovnih strana NIN-a i Danasa. „To je nedopustiv pritisak na medije, to se nije desilo ni u vreme Miloševića“, kazao je.

Vlaović je govoreći o naslovnoj strani NIN-a rekao da u njoj nije video nikakvu poruku za ubistvo Vučića, i da je uveren da oni koji su je tako komentarisali ne veruju ni sami u to, već žele da skrenu temu sa onog što se desilo u Krušiku.

„Vlast se ne plaši puno napada opozicije, ali se plaši situacija u kojima je ugrožen javni interes i interes države, i posebno su se u slučaju plagijata potresli, kao i u slučaju Krušika jer je državna kompanija izgubila posao od privatne“, kazao je novinar.

Gosti su se složili da je poziv premijerke Ane Brnabić ministrima da na pitanja o Krušiku govore o uspesima vlade – skandalozna izjava.

„Nikada se na tako otvoren način nije osporavao javni interes. Izvršna vlast otvoreno zahteva da predstavnici izvršne vlasti negiraju izvršnu vlast i ukidaju je. To što neko misli da glavni narativ treba da mu bude da neko hoće da ubije predsednika, ne znači da novinari treba da se povlače pred tim. To što je izjavila premijerka je ozbiljna stvar“, ocenio je Janjić.

(Autonomija/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga