- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Povređen starešina franjevačkog samostana u Baču

Starešina franjevačkog samostana u Baču povređen je noćas kada su nepoznate osobe upale u taj objekat.

On je prebačen u Klinički centar u Novom Sadu, gde mu je pružena lekarska pomoć.

U franjevačkom samostanu nisu hteli da daju nikakve detaljnije informacije, jer je policija na licu mesta i vrši uviđaj.

Prema saznanjima Radio-televizije Vojvodine napadači su iz samostana odneli, između ostalog, i najvredniju knjigu.

U Kliničkom centru u Novom Sadu novinarima je potvrđeno da je J.Š. (1951) zadobio teške telesne povrede i da je zadržan na lečenju.

U toj instituciji su objasnili da će J.Š. nakon ukazane lekarske pomoći u Urgentnom centru biti smešten na Kliniku za neurohirurgiju, gde će nastaviti dalje lečenje.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su osumnjičenog za razbojništvo u Franjevačkom samostanu u Baču, neposredno nakon što je počinio krivično delo, saopšteno je danas iz Policijske uprave u Novom Sadu.

U saopštenju policije se navodi da postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni Đ.P. (1981) iz Bača oduzeo 15 hiljada dinara i crkvene relikvije i naneo teške telesne povrede oštećenom.

Policija je kod Đ.P. pronašla i oduzela predmete, a osumnjičenom će biti određeno zadržavanje do 48 časova, dodaje se u saopštenju novosadske policije.

Predsednik opštine Bač osudio napad

Predsednik opštine Bač Dragan Stašević saopštio je danas da najoštrije osuđuje svaki vid nasilja, pa tako i noćašnji razbojnički napad na Franjevački samostan u Baču i fizičko nasilje nad Fra Josipom Špeharom.

Stašević je istakao da je prema prvim informacijama iz policije cilj napada bila je krađa crkvenih dragocenosti i relikvija među kojima su i značajne ikone, spisi i drugi predmeti od vrednosti.

„Uveren sam da je u pitanju razbojništvo čiji je pljačka osnovni motiv i verujem da ovo krivično delo nema drugu pozadinu“, ocenio je čelnik opštine Bač.

On je pozvao sve nadležne organe da u što kraćem roku preduzmu neophodne mere u cilju utvrđivanja odgovornosti počinilaca, a sve građane opštine Bač da sačuvaju tradiciju međusobnog razumevanja, multietničnosti, poštovanja različitosti i zajedničkog života čime se odlikuje opština Bač.

SNS traži reakciju nadležnih

Opštinski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Baču osudio je danas noćašnji fizički napad na starešinu franjevačkog samostana u Baču Josipa Špehara i pljačku vrednih spisa i novca iz franjevačkog samostana.

SNS je pozvala nadležne državne organe da odmah reaguju i učine sve kako bi što pre otkrili i kaznili počinioce.

„Srpska napredna stranka nastaviće da se svom snagom bori za pristojnu i uređenu državu u kojoj nema mesta nasilju i kriminalu, u i kojoj će počinioci ovakvih napada i pljački biti odmah otkriveni i najstrože sankcionisani“, piše u saopštenju naprednjaka iz Bača.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!