Povjerljivi dokument o Brexitu bez dogovora: Britanija će se suočiti s nestašicama

Nedostajat će lijekova, hrane i goriva, bit će zastoj u saobraćaju, a porast će troškovi socijalne brige, kaže se u izvještaju

18. avg 2019

Velika Britanija suočit će se s nestašicom goriva, hrane i lijekova, padom i zastojima u svojim lukama, tvrdom granicom sa Irskom i rastućim troškovima socijalne brige ako napusti Evropsku uniju bez dogovora, navodi u nedjelju Sunday Times pozivajući se na povjerljivi vladinin izvještaj koje je procurilo do tog medija.

Sunday Times navodi da je dobio dokument sastavljen ovog mjeseca u uredu vlade pod šifriranim nazivom „Operacija Yellowhammer“, koje nudi rijedak pogled na prikriveno planiranje koje provodi vlada kako bi spriječila katastrofalni kolaps u nacionalnoj infrastrukturi.

Dodaju i da je tu riječ o rizicima Brexita bez dogovora, te da su prognoze koje je izradio vladin ured najvjerojatniji „udari“, a ne najgori scenarij za Veliku Britaniju, prenosi Hina.

Poremećaji u lukama

U tim se prognozama kaže i da čak 85 posto kamiona koji koriste prijelaze glavnih kanala „možda nisu spremni“ za francuske običaje, što znači da će poremećaji u lukama potencijalno potrajati i do tri mjeseca prije nego što se poboljša protok saobraćaja.

Vlada također vjeruje da će tvrda granica između britanske provincije Sjeverne Irske i Republike Irske biti vjerovatna, jer će se trenutni planovi za izbjegavanje široko rasprostranjenih provjera pokazati neodrživim.

Taj „osjetljivi“ dokument daje najcjelovitiju procjenu spremnosti Velike Britanije za Brexit bez dogovora.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga