Povijesni susret pape i egipatskog imama

“Naš susret je poruka”, kazao je papa Franjo imamu Al-Tayebu na susretu koji je popratilo nekoliko novinara i koji je trajao oko 30 minuta

24. maja 2016

Papa Franjo primio je u ponedjeljak imama šeika Ahmed al-Tayeba, najvećeg autoriteta sunitskog islama, u povijesnom susretu koji je završio simboličnim zagrljajem i razmjenom poljubaca.

Susret vođe kršćana i imama kairske džamije Al-Azhar označava kulminaciju značajnog poboljšanja u odnosima dviju vjera od kada je papa Franjo preuzeo dužnost 2013. godine, javlja AFP.

“Naš susret je poruka”, kazao je papa Franjo imamu Al-Tayebu na susretu koji je popratilo nekoliko novinara i koji je trajao oko 30 minuta.

Iz džamije Al-Azhar objavili su prije početka puta kako je imam Al-Tayeb prihvatio poziv pape Franje kako bi se “istražili načini za širenje mira i suživota”.

Odluka o posjeti neočekivano je objavljena prošlog tjedna, te je tako smanjila ozbiljne napetosti koje su obilježile vladavinu Benedikta XVI.

Odnosi su pogoršani kada su govor bivšeg pape Benedikta XVI iz 2006. godine protumačili kao povezivanje islama s nasiljem što je izazvalo velike prosvjede u nekoliko zemalja kao i napade na kršćane iz odmazde.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga