Poverenik zatražio od vlade prinudno izvršenje odluke o imovini Siniše Malog

"Informacije vezane za sumnju u pranje novca bilo kog funkcionera nikako ne mogu da dobiju stepen poverljivosti 'strogo poverljivo'"

05. juna 2017

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je Vladi Srbije zahtev da neposrednom prinudom obezbedi izvršenje njegovog rešenja, kojim je Agenciji za borbu protiv korupcije naloženo da portalu Pištaljka dostavi kopije dokumenata koji se tiču imovine i prihoda gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

To je zatraženo pošto Agencija nije postupila po rešenju Poverenika ni nakon plaćanja novčanih kazni u ukupnom iznosu od 200.000 dinara.

Prethodno je Agencija za borbu protiv korupcije zahtev za pristup informacijama portala Pištaljka odbila u celosti uskraćujući pristup bilo kojoj informaciji, pa joj je, postupajući po žalbi Pištaljke, poverenik naložio da dostavi tražene informacije, s tim što će neke, koje predstavljaju podatke o ličnosti, zaštititi.

Agencija je rešenje izvršila delimično i zaštitila, odnosno uskratila i informacije koje ne predstavljaju podatke o ličnosti, poput iznosa finansijskih transakcija, površinu nepokretnosti, marke automobila i drugo.

„Nakon što je Poverenik stavio Agenciji u izgled izricanje novčanih kazni, Agencija je Pištaljci dostavila i neke informacije koje je prethodno uskratila, ali ni ovaj put ne sve, a nepostupanje po nalogu Poverenika ‘objasnila’ time da je reč o podacima koji su ‘strogo poverljivi’ i koji su kao takvi označeni od strane drugih organa, Javnog tužilaštva i Uprave za sprečavanje pranja novca. Ovaj ‘argument’ Agencije nije prihvatljiv… Pozivanje na ‘strogu poverljivost’ tek u fazi izvršnog postupka je i s elementarnog pravnog aspekta neodrživo“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da informacije vezane za sumnju u pranje novca bilo kog funkcionera nikako ne mogu da dobiju stepen poverljivosti „strogo poverljivo“ i da je „u sukobu s elementarnom logikom“ zaključak da bi njihovo saopštavanje javnosti dovelo do „teške štete po interese Srbije“.

„Poverenik je zahtev Vladi uputio svestan činjenice da Vlada ‘dosledno’ ne izvršava svoju zakonsku obavezu da u slučaju potrebe prinudnim putem obezbedi izvršenje Poverenikovog rešenja, jer smatra svojom obavezom da dosledno primenjuje mere na koje je ovlašćen i dužan u zaštiti prava javnosti“, kaže se u saopštenju Poverenika.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga