Poverenik: Vlast uspostavlja sistem neodgovornosti za kršenje zakona

"Loš plasman Srbije na Indeksu vladavine prava je veoma ozbiljno upozorenje"

02. feb 2018

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić danas je povodom objavljivanja svetskog Indeksa vladavine prava, izjavio da generalno loš plasman Srbije, najlošiji plasman u regionu i konkretne nezadovoljavajuće ocene predstavljaju veoma ozbiljno upozorenje.

Srbija je po indeksu demokratije britanskog Ekonomista pala za dva mesta i sada je 66. na listi od 165 zemalja i dve teritorije.

U izveštaju za 2017. godinu Srbija je kao i prethodne godine svrstana u kategoriju „manjkavih demokratija“ dok je u domenu slobode medija ocenjena kao „prilično neslobodna“.

U saopštenju poverenik je izrazio zabrinutost da bi slika o stanju vladavine prava u Srbij mogla i dodatno biti pogoršana usled nekih od aktivnosti na planu izmena Ustava, zakonodavnom planu i praksi.

Prema povereniku, iako najviše pažnje privlače oštre reakcije stručne javnosti na Nacrt amandmana na Ustav čiji zadatak je bio da obezbede nezavisnost u funkcionisanju pravosudnih organa, a koji su artikulisani tako da bi po oceni struke njihovo usvajanje proizvelo upravo obrnut efektan, pažnju zaslužuju i mnogi drugi problemi.

Poverenik je dodao da je u više navrata upozoravao na brojne probleme u oblasti slobode pristupa informacija i zašite podataka o ličnosti.

Podseća se da je predlog izmena Zakona o slobodnom pristupa informacijama od javnog značaja stavljen u proceduru još 2012, ali ga je nova vlast povukla i da posle više od pet godina nema apsolutno nikakvih rezultata.

„Slično i gore stanje i sa novim zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, koji je neophodan. Radna grupa Vlade u tu svrhu formirana, imala je zadatak da okonča svoj posao do sredine 2013, ali izostao je bilo kakav rezultat. I aktuelni Nacrt zakona o kome je upravo okončana javna rasprava je daleko ispod prihvatljivog nivoa“ piše u saopštenju.

Poverenik je podsetio da je upozoravao i na to da su predlozi nekih zakona, poput Zakona o odbrani, Zakona o nacionalnom registru DNK, Zakona o BIA u suprotnosti sa demokratskim standardima ljudskih prava, odnosno odredbama Ustava Srbije.

Dodaje se da je poverenik u više navrata upozoravao i Vladu i Skupštinu da se u praksi uspostavlja sistem neodgovornosti „elite“ za kršenje zakona, pa se tako prekršajni, a pogotovo krivični postupci najčešće ne pokreću ili se vode tako da izvesno zastarevaju, a u izuzetnim prilikama kad se okončaju sankcije su zanemarljive, nekad gotovo tragikomične.

„S tim u vezi sasvim je u skladu činjenica da je među svim lošim ocenama na Indeksu vladavine prava ubedljivo najlošija ocena koji je dobila za ‘kažnjavanje zvaničnika za zloupotrebe položaja'“, naveo je povernik.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga