Poverenik: Vlada treba da obezbedi podatke o Vučićevom i Nikolićevom radnom stažu

PIO fond se ponovo oglušio o rešenja Poverenika da KRIK-u dostavi tražene podatke, pa je dva puta kažnjen novčanim kaznama

22. juna 2016

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio je od Vlade Srbije da dostavi Mreži za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) podatke o radnom stažu premijera Aleksandra Vučića i predsednika Tomislava Nikolića, saopštio je danas KRIK.

U saopštenju KRIK-a navodi se da se Šabić obratio vladi jer je izricanjem novčanih kazni od 200.000 dinara iscrpeo zakonske mogućnosti da prinudi Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) da dostavi informacije od javnog značaja.

U KRIK-u navode da su tražili od PIO fonda u novembru 2014. podatke o tome gde su Nikolić i Vučić bili zaposleni i u kom periodu, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Zahtev je bio odbijen uz obrazloženje da te osobe nisu dale saglasnost da se njihovi podaci daju trećim licima.

Novinari su se potom žalili kancelariji Poverenika koji je zatražio od Fonda da ponovo postupi po zahtevu, ali je Fond i tada odbio da dostavi podatke uz obrazloženje da isti predstavljaju poslovnu tajnu.

Poverenik je poništio tu odluku ističući da, kada su u pitanju najviši državni funkcioneri, informacije o njihovim biografijama „van svake sumnje“ predstavljaju informacije u pogledu kojih postoji interes javnosti da ih zna.

PIO fond se ponovo oglušio o rešenja Poverenika da KRIK-u dostavi tražene podatke, pa je dva puta kažnjen novčanim kaznama – u iznosima od 20.000 i 180.000 dinara.

„Obraćanjem Vladi sa zahtevom da obezbedi dostavljanje podataka Poverenik je iscrpeo sve mere u okviru svojih nadležnosti“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga